Home

Achtergrond

'Onderzoekers moeten belangenverstrengeling melden'

Onderzoekers moeten altijd mogelijke belangenverstrengeling melden als ze publiceren of in het openbaar optreden.

Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) geschreven in een brief aan minister Ronald Plasterk (Wetenschap). De KNAW maakte dat vandaag bekend. De verplichting moet ervoor zorgen dat het publiek vertrouwen houdt in de wetenschap. Ook beoogt de KNAW daarmee de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen.

De Akademie pleit al jaren voor duidelijke afspraken tussen onderzoekers en hun opdrachtgevers, of het nu overheid of bedrijfsleven is. Het komt voor dat wetenschappers onder druk worden gezet door de opdrachtgever of financier, bijvoorbeeld bij de statistische verwerking en de interpretaties van gegevens of de weergave van conclusies. Met een gedragscode kunnen onderzoekers zich tegen zulke beïnvloeding wapenen.

In 2005 stelde de KNAW een 'Verklaring van wetenschappelijke onafhankelijkheid' op die in bij al het contractonderzoek door onderzoekers en hun opdrachtgevers uit de overheid of het bedrijfsleven getekend zou moeten worden. Eind vorig jaar besloot het kabinet de 'lichtere' gedragscode van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) voor verantwoord wetenschappelijk handelen in alle publieke onderzoekinstellingen als richtlijn te hanteren.

De VSNU-gedragscode schrijft voor dat de universiteiten een, bij voorkeur openbaar, register van nevenwerkzaamheden van hun onderzoekers bijhouden. Daarin moeten ook de bijzonder hoogleraren worden vermeld die door andere partijen worden betaald. De KNAW pleit voor openbaarmaking van die registers op een eenvoudig te vinden website, bijvoorbeeld die van de VSNU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.