Home

Achtergrond 4 reacties

Onderzoek naar effect voer op gedrag hond

Dierwetenschappers van de Wageningen Universiteit zoeken 150 honden, die met hun baasjes willen meedoen aan een wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voer op het gedrag van het dier.

Er zijn aanwijzingen dat voer met extra natuurlijke toevoegingen een hond minder agressief of nerveus kan maken, aldus een woordvoerder van de universiteit.

De wetenschappers hebben een voorkeur voor retrievers, maar andere hondenrassen zijn ook welkom. Voor het onderzoek zijn zowel hyperactieve en angstige honden geschikt als juist hele rustige dieren. Speciale belangstelling is er voor honden die slecht alleen thuis kunnen zijn. Deelname aan het onderzoek duurt acht weken.

De wetenschappers onderzoeken twee soorten proefvoer en een kwalitatief goed soort voer, dat gewoon in de winkel verkrijgbaar is. De hondenbezitters weten niet welk soort voer hun hond acht weken lang gratis zal eten. Uit vragenlijsten die de baasjes voor- en achteraf invullen, moet blijken of het verrijkte voer effect heeft.

Het speciale dierenvoeder bevat het aminozuur tryptofaan, dat een licht kalmerend effect kan hebben. Aan een deel van dit voer zijn ook nog extra vitaminen en vetzuren toegevoegd.

Deelnemende honden moeten ouder zijn dan zes maanden. Ze mogen het afgelopen halfjaar geen gedragstherapie hebben gehad of medicijnen hebben gebruikt. En een stamboom is niet noodzakelijk, aldus de universiteit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lian withagen

  Graag zou ik willen weten hoe ik met deze test mee zou kunnen doen. Mij hond is bang voor vliegers, kitesurfers en heel erg van vuurwerk. Zij durftr dan niet naar buiten.

 • no-profile-image

  Redactie AGD

  Er is een link in het artikel toegevoegd van de website van de Wageningen Universiteit. Op die pagina is meer informatie over het onderzoek te vinden.

 • no-profile-image

  Els Wijma

  Als reactie op uw bericht/ onderzoek;

  Zijn wij zeer geinterreseerd. Wij hebben 2 honden thuis.

  1. Een rashond:''Beagle" zeer druk eigenwijs slim en dom tegelijk. Eten of Koekje is dan ook geen vreemd woord voor onze :'' Nero". Een reu wel te verstaan. 15 maand. 1 en een kwart.

  2. Een vuilnisbakras uit Romenië: "het lijkt op een kruising met een windhond samen met een goldenretrievere en ze heeft nog veel meer kenmerken van andere rassen.
  Karakter: erg dominant, aanhankelijk, opzich rustig maar zodra ze een kans heeft om iets of iemand jaloers te maken is ze zelfs drukker als de Beagle. Ze is ook bang en zels bang tot schichtig. Rexy is een Teef van 10 maand.

  We zouden graag deel willen nemen met onze 2 honden aan het voedselonderzoek.

  Alvast bedankt.

 • no-profile-image

  R.J Ton

  hallo,
  wij hebben een hond een middelgrote vuilnisbak ras hij heeft het kennel syndroom en is bang voor andere mensen en kan bijten van angst ook hebben we een hond die druk en erg dominant is,in totaal hebben we er vier allemaal vuilnisbakken.en we zijn wel geintreseerd in uw hondevoer project.
  groeten van RJ TON Wieringerwerf.

Of registreer je om te kunnen reageren.