Home

Achtergrond

Onbeantwoorde vragen

Het toezicht moet nu gewoon strak. Dat zegt de VVD in reactie op de bevindingen van de commissie Hoekstra. Die deed de afgelopen maanden onderzoek naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Uit een intern rapport van de controledienst van het ministerie van landbouw bleek eind januari dat zowel kwaliteit als kwantiteit van het toezicht veel te wensen overlaat.

Hoekstra bevestigt dit beeld grotendeels, zo staat in zijn vandaag verschenen notitie te lezen. Hij noemt het ’herkenbaar’, hoewel hij niet kan zeggen of de problemen op grote schaal voorkomen. En daar wringt nu juist de schoen.

Het toezicht van de VWA is nu al geruime tijd onderwerp van verhitte debatten in en buiten de Tweede Kamer. Dat er bedrijven zijn die het niet zo nauw nemen met de regels, is nadelig voor sector, consument en - niet in de laatste plaats - dier. Landbouwminister Gerda Verburg is de afgelopen twee maanden veel vragen van parlementariërs hierover uit de weg gegaan: wacht maar op het rapport van Hoekstra, was dan het antwoord.

Dat ligt er nu. Maar wat blijkt? Een aantal vragen blijft nog steeds onbeantwoord. Om aan de grote problemen toch in een klap een einde te maken, is er dus maar een oplossing: het toezicht moet nu gewoon strak.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.