Home

Achtergrond

Ombudsman: overheid draagt bij aan verharding

De Nationale ombudsman waarschuwt de overheid dat ze bijdraagt aan de verharding van verhoudingen in Nederland.

Klachten over onnodig ruw optreden door bijvoorbeeld de politie en belastingdeurwaarders wijzen daarop, aldus ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn woensdag gepresenteerde jaarverslag over 2007.

"De verharding kan niet worden toegeschreven aan de burger'', schrijft Brenninkmeijer. "Het overgrote deel van de burgers deugt. De sleutel ligt bij de overheid. Die moet het goede voorbeeld in de samenleving geven.''

De Nationale ombudsman heeft vorig jaar 13.242 klachten ontvangen. Dat betekent een daling van ruim 9 procent in vergelijking met 2006. In dat jaar nam het aantal klachten juist met een kwart toe.

Brenninkmeijer merkt op dat de klachten wel steeds gecompliceerder worden en vaak diverse overheidsinstanties tegelijk raken. De meeste klachten gingen vorig jaar weer over de belastingdienst. De ombudsman ontving 3283 boze brieven en mails over de fiscus, een "historisch hoog" aantal. "Nog nooit heeft de Nationale ombudsman zoveel klachten gekregen over één instantie.''

Ook de uitvoeringsinstantie UWV leverde vorig jaar veel klachten op, maar in vergelijking met 2006 daalde het aantal met 43 procent. Ook over de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kwamen fors minder klachten binnen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.