Home

Achtergrond 177 x bekeken

Nieuw onderzoeksprogramma 'Groene Genetica'

Het Technologisch Topinstituut Groene Genetica (TTIGG) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek starten een nieuw onderzoeksprogramma naar groene genetica.

Voor het onderzoek, dat tot 2011 loopt, is 7,5 miljoen euro beschikbaar.TTIG is in 2007 opgericht door Plantum NL, de brancheorganisatie voor de sector plantaardig uitgangsmateriaal, en de Plant Sciences groep van Wageningen Universiteit. Het onderzoek voor het programma kan door diverse onderzoeksinstellingen worden gedaan en is dus niet alleen beperkt tot Wageningen.

Het instituut richt zich op plantenveredeling en vermeerdering. Nederland is op deze terreinen van oudsher internationaal toonaangevend en vertegenwoordigt een relatief grote economische waarde. De Nederlandse concurrentiepositie staat volgens de samenwerkende partijen onder druk,

"Er is grote behoefte aan basaal onderzoek naar plantaardig uitgangsmateriaal. De laatste jaren is de kennisbasis behoorlijk afgekalfd", aldus TTGG directeur Bernard de Geus.

"Er is behoefte aan met name fundamenteel onderzoek, dus onderzoeken welke genen een bepaald insect resistent maken. Dit kan het beste door bedrijfsleven en kennisinstellingen te laten samenwerken."

"Teeltcondities" is het overkoepelende thema van het onderzoeksprogramma. Het programma kent één subsidieronde waarin de disciplines plantengenetica, plantenfysiologie en plantenziekten centraal staan. De deadline voor indiening van voorstellen ligt op 15 mei. In oktober wordt beslist over de aanvragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.