Home

Achtergrond 150 x bekeken

Nederlanders te somber over ouderdom

Nederlanders vrezen de ouderdom, maar dat is niet altijd terecht.

Ze overschatten namelijk hoe vaak oude mensen eenzaam en bedlegerig zijn en onderschatten hoe vaak 65-plussers zelfstandig wonen en seks hebben.

Dit blijkt volgens de Volkskrant en de Vrije Universiteit uit een representatieve enquête onder 751 mensen via internet.

De ondervraagden zien vooral de sociale gevolgen van veroudering te zwart in. Bijna 90 procent meent dat het aantal vrienden en kennissen flink afneemt, hoewel dit meestal niet zo is. Een andere misvatting is dat bij het klimmen der jaren kinderen minder vaak op bezoek komen en de familiebanden afbrokkelen.

Volgens de onderzoekers komt eenzaamheid minder vaak voor dan we denken. Meer dan 50 procent van de ondervraagden veronderstelt dat de helft van de 65-plussers in Nederland vaak eenzaam is. Uit onderzoek blijkt echter dat dat niet meer dan 10 procent is.

Vooral mensen die denken dat je al vroeg oud bent, hebben een somber beeld van het leven van 65-plussers. Ook mensen die terugverlangen naar hun jeugd of die in fitheid achteruit zijn gegaan, zien de ouderdom zwaar in.

De enquête werd gehouden in het kader van de Boekenweek 2008, waarin ouderdom centraal staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.