Home

Achtergrond 318 x bekeken 6 reacties

Nederlanders kritisch over veetransporten

Nederlanders vinden dat de transporten van slachtvee te lang onderweg zijn en dat de regels die de dieren moeten beschermen tekort schieten.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek dat TNS NIPO verrichtte in opdracht van WSPA, World Society for the Protection of Animals.

Met andere dierenbeschermers begon WSPA donderdag een handtekeningenactie tegen het vervoer van vee over lange afstanden. De organisaties stellen dat elke week miljoenen slachtdieren worden vervoerd en dat dit de dieren, ondanks de bestaande Europese regels, leed berokkent.

Volgens TNS NIPO ziet maar liefst 75 procent van de ruim duizend ondervraagde Nederlanders liever het vlees dan het vee over lange afstanden op transport gaan. 19 Procent vindt dat levende dieren langer dan acht uur mogen reizen, van 10 procent mag de vervoerder uitmaken hoelang een veetransport duurt, 24 procent noemt een transport van acht uur of minder nog acceptabel.

Voor het vervoer van levende dieren geldt geen maximumduur. Afhankelijk van de diersoort moet na acht, 12 of 24 uur een pauze volgen. ,,In de praktijk komen rijtijden voor van dertig á veertig uur tot meer dan honderd uur. Veel langer dus dan volgens een groot deel van de respondenten wenselijk is'', aldus WSPA. Het vertrouwen in de Europese regels is niet onbeperkt, zo blijkt uit de peiling.

Volgens vier op de tien ondervraagden zijn de regels onvoldoende om het vee tijdens transport te beschermen. Bijna de helft vindt de controles op dierenwelzijn tijdens het vervoer onvoldoende. ,,Zodra men het idee heeft hoe het allemaal is geregeld, wordt men sceptisch over de bescherming van het welzijn van de dieren. Dat kun je interpreteren als een motie van wantrouwen tegen het Europese beleid'', vindt Sandra Albers, directeur WSPA.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  emotie

  Hoe kan men nou hierover een mening hebben, terwijl 90 % van de ondervraagden niet eens weet hoe de transporten plaat vinden? Hoe kan men aangeven dat 8 uur acceprabel is en 10 niet ? Blijkbaar is het makkelijk een oordeel te vormen als men totaal geen kennis van zaken heeft.

 • no-profile-image

  knorine

  er wordt een mening opgedrongen voor onze tegenstanders. hoe gaat men zelf op vakantie? Met z'n allen lekker in elkaars nek hijgen zowel in de bus als vliegtuig? Met zijn honderden in een flatje?
  laat men zich eerst bekommeren om zijn naaste medemens en naar zijn naaste omzien.

 • no-profile-image

  ikke

  Helemaal mee eens

 • no-profile-image

  imago

  Gli, jouw weiland vol met mollen, die sleep je. Onze dieren worden vervoert of getransporteerd. Een beter imago begint met de juiste woordkeuze

 • no-profile-image

  Helene

  De Nederlanders willen wel vlees eten maar niet zien waar het vandaan komt, hoe het gefokt wordt, hoe het vervoerd wordt en hoe het geslacht wordt.
  Nederland heeft qua regelgeving betreffende het veetransport, een van de hoogste eisen van de EU. De meeste bedrijven die vee transporteren proberen goed bezig te zijn. Ga bij die bedrijven te rade wat zij doen voor het dierenwelzijn en wat er volgens hun moet worden veranderd en verbeterd.. Er wordt zeer zwaar geinvesteerd in goede vervoermiddelen enkel en alleen maar voor het dierenwelzijn. Om dan zulke "feiten" neer te zetten van mensen zonder of weinig kennis van de branche is teleurstellend.
  Laat het veetransport in een positief daglicht komen en niet alleen de misstanden weergeven, waar meestal een verhaal achter zit, zodat de hele misstand uit zijn verband wordt getrokken en de Nederlanders steeds denken dat er alleen slecht vervoerd wordt en de regels niet worden nageleefd.
  Controlerende instanties weten wie de knoeiers zijn. Laat ze daar wat aan doen dan inplaats de hele branche in een kwaad daglicht te stellen of alle veetransporteurs over één kam te scheren.

 • no-profile-image

  gli

  Als sector kunnen we wel menen dat we het goed doen, maar als de samenleving vindt dat er grote fouten worden gemaakt hebben we een probleem.
  Hard roepen dat een buitenstaander er niets van af weet heeft geen zin en werkt zelfs averechts. Ook op andere onderdelen van het dierenwelzijn krijgen we dan zelfs een afkeurend stempel opgedrukt. Dat kan gaan over "koeien in de wei en varkens in de modder" tot "kippen uit de kooien en biggetjes niet meer snijden". En: "megastallen in Kazachstan maar niet in de Achterhoek". En zo zijn er een hele hoop andere zaken meer. Let op: 1. We hebben er mee te maken. 2. Hoe groter de ondernemingen worden, hoe minder ondernemers er zijn, hoe harder ze op moeten boksen tegen allerlei vooroordelen. Het is verstandig om positief om te gaan met dergelijke opvattingen. Met grove scheldpartijen richting mensen met zulke opvattingen zullen zij steeds meer aanhang krijgen. En zijn er trouwens ook niet veel agrariers die zich afvragen of dat gesleep met levende dieren van het ene eind van Europa naar het andere eind nu wel de meest aangewezen weg is?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.