Home

Achtergrond 178 x bekeken

Nederlander vaker naar de huisarts

De Nederlander gaat vaker naar de huisarts. Dat heeft het onderzoeksinstituut Nivel vandaag gemeld.

Nivel baseert zich op het aantal door huisartsen gedeclareerde verrichtingen in het eerste half jaar van vorig jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2006. De huisarts declareerde 6,5 procent meer aan verrichtingen; de praktijkondersteuner 13 procent meer.

Onderzoeker Robert Verheij denkt dat de Nederlander inderdaad vaker ziek is dan in het verleden. Chronische aandoeningen komen vaker voor en de vergrijzing is ook een factor. Maar voor een deel schrijft Verheij de stijging toe aan de vergoedingssystematiek voor de huisarts in de nieuwe zorgverzekeringwet. "De vergoeding per consult die is afgesproken is een prikkel voor de huisarts'', aldus Verheij. Verder gaat huisartsbezoek niet ten koste gaan van de no-claim of het eigen risico van de patiënt.

Afgezien van het toegenomen huisartsbezoek is volgens Nivel ook het aantal lange consulten en visites sterk gestegen. Gegevens over verandering van de werkdruk zijn niet in het onderzoek opgenomen. De komst van praktijkondersteuners en nieuwe huisartsen zouden er voor zorgen dat die niet te hoog wordt, is de veronderstelling.

Verder blijken de huisartsen ook 20 procent meer kleine chirurgische ingrepen, longfunctiemetingen, therapeutische injecties en begeleiding van diabetespatiënten. Onderzoeker Verheij denkt dat zij daarmee een deel van het werk van specialisten overnemen. Vooral voor kleine chirurgische ingrepen lijken de huisartsen inderdaad minder door te verwijzen naar de specialist.

Veheij: "Hier lijkt inderdaad sprake van het beoogde substitutie-effect.'' Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van declaraties van ongeveer 95 huisartsenpraktijken met in totaal 343.627 patiënten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.