Home

Achtergrond 199 x bekeken 2 reacties

Nederland steunt kleine Ethiopische oliezaadboeren

Nederland steekt 2,2 miljoen euro in de Ethiopische oliezaadsector.

Met dat bedrag kunnen 3 miljoen kleine boeren in Ethiopië meer en vooral betere oliehoudende zaden gaan produceren voor de Nederlandse en Europese markt. Ook worden de zaden straks al in Ethiopië verwerkt en tot olie geslagen. Nu worden de zaden nog ruw uitgevoerd.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft vandaag in de hoofdstad Addis Abeba een contract daarover gesloten met de Ethiopische minister Yaekob Yalla (Landbouw en Rurale Ontwikkeling). De oliezaadsector is na de bloemensector de snelst groeiende keten in het Oost-Afrikaanse land. "Ethiopië heeft goud in handen'', zei Koenders bij de ondertekening. Er is veel vraag in Europa naar oliezaden zoals sesamzaad, lijn- en koolzaad.

De meeste aandacht gaat uit naar de verbetering van de kwaliteit. Het Nederlandse Productschap voor Margarine, Vetten en Oliën (MVO) zal daaraan bijdragen. Ook de Ethiopische organisatie voor producenten en exporteurs van oliezaden is ook in het contract betrokken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    Ik dacht dat er in brussel was afgesproken om boeren mindere te financieel te steunen.....................

  • no-profile-image

    a nonymus

    nou, steun, EUR 2.2 mln voor 3 mln boeren. daar zullen ze vet van worden. zeker na aftrek van uitvoerings- en apparaatskosten enzo, maar ja, alles wordt omgerekend in U$D dus lijkt het toch nog wat. nu maar hopen, dat de grondstoffenprijzen een beetje aantrekken, zodat daar dan een beetje geld uit komt. dus met ons allen hopen op een dollar voor een euro en een gezonde olieprijs, die natuurlijk met drie cijfers geschreven wordt. de beste ontwikkelingshulp die je kunt wensen en goed voor de gehele wereldeconomie. alleen niet voor het parasiterende hulpverleningsgilde. nu de rituelecyfersenlettersdansnaruurlijktebelachelijkvoorwoordenwieverzintnouzoietsonnozels.

Of registreer je om te kunnen reageren.