Home

Achtergrond 203 x bekeken

Nederland heeft kortste spoor van EU

Omgerekend naar inwoneraantal heeft Nederland het kortste spoornetwerk van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij elkaar opgeteld ligt er 2960 kilometer, inclusief de vorig jaar in gebruik genomen Betuweroute. Nederland behoort tot één van de meest intensieve gebruikers van zijn spoorwegnet.

Het CBS heeft becijferd dat de lengte van het spoornetwerk sinds 1982 met 5 procent is toegenomen. Naast de Betuweroute leverde ook de Flevolijn (eind jaren tachtig) een bijdrage aan de groei.

Steeds meer trajecten zijn uitgevoerd met twee of meer sporen. Daardoor kunnen treinen elkaar passeren en wordt het mogelijk meer verkeer te laten rijden over het netwerk. Nederland telde in 2005, dus voor de ingebruikname van de Betuweroute, 918 kilometer enkelvoudig spoor en 1892 kilometer meervoudig. Het aandeel meervoudig spoor nam tussen 1982 en 2005 toe met 23 procent.

Reizigersvervoer is in Nederland goed voor 93 procent van alle treinkilometers. Goederentransport neemt de resterende capaciteit in beslag. Deze verdeling wijkt nogal af van de Europese gemiddelden (79 procent reizigers- en 21 procent goederenvervoer). Zware goederen, zoals olie, kolen en ijzererts, worden in Nederland vaak per binnenschip vervoerd, terwijl dat elders vaak gebeurt met goederentreinen.

Duitsland beschikt met ruim 38.000 kilometer spoor over het omvangrijkste netwerk, gevolgd door Frankrijk (bijna 31.000 kilometer), Polen (20.253) en Groot-Brittanie (16.237). De 25 EU-landen hebben bij elkaar opgeteld 200.619 kilometer spoor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.