Home

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

Nederland erkent recht op water als mensenrecht

Nederland zal het recht op water erkennen als een mensenrecht.

Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag aangekondigd in zijn toespraak voor de VN-Mensenrechtenraad in Geneve. Diverse hulporganisaties en de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP pleiten hier al jaren voor.

Nederland wilde daar echter eerder niet aan. Verhagens partijgenote Agnes van Ardenne (voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking) zei in 2006 nog dat ze het een "academische discussie'' vond om van water een mensenrecht te maken.

Wereldwijd hebben 1,8 miljard mensen slecht toegang tot water. Het consumeren van vervuild water zal nog decennia de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid en hoge sterftecijfers blijven.

Het recht op water als mensenrecht zal dit probleem niet oplossen, erkende Verhagen vandaag. Maar het zal helpen om de toegang tot water voor armen te bewerkstelligen. "Ik hoop dat de Mensenrechtenraad hier een duidelijke consensus over zal bereiken.''

In zijn toespraak op de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens sprak de minister ook over martelingen, het recht op vrije keuze van religie en geloof, de vrijheid van meningsuiting, de rechten van homoseksuelen, en de rechten van vrouwen en kinderen.

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft Verhagen onlangs bij de Europese Commissaris aangedrongen op een Europees verbod op handel in producten die tot stand zijn gekomen door de ergste vormen van kinderarbeid. De verwachting is echter dat een dergelijk verbod nog lang op zich zal laten wachten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    staat nederland hier ook garant voor ? anders is het een loos gebaar

Of registreer je om te kunnen reageren.