Home

Achtergrond

Nederland bij wereldtop met breedband

Nederlanders behoren tot de wereldtop in het gebruik van breedband.

In Nederland heeft 34,2 procent van de huishoudens ADSL, kabel of een andere vorm van snelle internet. Nederland vormt in Europa de top, samen met Denemarken, Finland en Zweden. Deze landen hadden meer dan 30 procent breedbandgebruikers eind 2007, aldus de Europese Commissie woensdag. Het percentage is hoger dan in de Verenigde Staten. Van de Amerikaanse huishoudens heeft 22,1 procent breedbandinternet.

Nederland telt bijna 5,6 miljoen aansluitingen voor het snelle internet. In 2007 was er een groei van ruim een half miljoen lijnen.
De markt in Nederland kan nog wel beter, vindt Europees commissaris Viviane Reding (informatietechniek). De concurrentie is namelijk wat mager. KPN heeft 83 procent van alle klanten in de DSL-markt. Het bedrijf wint zelfs marktaandeel ten koste van concurrenten.

"Consumenten ondervinden nog steeds problemen als ze proberen te wisselen naar een andere internetaanbieder'', aldus de Europese Commissie. Volgens het EU-bestuur gaat het om lange wachttijden, dubbele facturen en een gebrekkige informatie.

De nationale toezichthouder Opta probeert dit te bestrijden met zelfregulering onder de bedrijven. "Als dit niet effectief blijkt, kan de wetgever nadere maatregelen nemen'', dreigt Brussel vast.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.