Home

Achtergrond

NFO werkt aan residuplan

De NFO wil samen met afzetorganisaties en teeltadviseurs het bestrijdingsmiddelengebruik van fruittelers verbeteren.

NFO wil hiervoor de onderzoeksgegevens voor residuen van afzetorganisaties inzien en zo een beter gewasbeschermingsplan opstellen voor de teelt. Hardfruit wordt door milieuorganisaties aangemerkt als product met relatief hoge residuwaardes. De Nederlandse fruittelersorganisatie NFO zet vraagtekens bij het prijsbeleid van middelenfabrikanten. Middelen zijn vaak te duur. Op de jaarvergadering zei voorzitter Johan van Haarlem verder dat de sector meer in kwaliteit van de oude appelrassen moet investeren.

Ieder jaar stijgen de kosten van de gewasbescherming, stelt Van Haarlem. ”Oude, vaak goedkope middelen verdwijnen in een hoog tempo. Nieuwe middelen zijn vaak vele malen duurder. Ik weet dat de ontwikkelingskosten voor gewasbeschermingsmiddelen hoog zijn. Maar ik betwijfel het of ze met de huidige prijzen in de markt moeten worden gezet.”

Ook constateert hij grote prijsverschillen voor hetzelfde product binnen de EU. ”Harmonisatie binnen de EU is hier nog ver te zoeken.”
De kosten voor de fruitteelt zijn fors gestegen. Vooral die voor arbeid. Reden voor de NFO om geld te steken in onderzoek naar een oogstrobot. Toch vergaat het de fruittelers beter dan in de jaren negentig. ”Het gemiddelde rendement bedroeg in de tweede helft van de jaren negentig 78 procent van de berekende kosten en de laatste vijf jaar gemiddeld 86 procent”.

Of registreer je om te kunnen reageren.