Home

Achtergrond 218 x bekeken 1 reactie

NEPG verwacht kleine krimp aardappelareaal

De North-Western European Potato Growers (NEPG) verwacht een kleine krimp in het aardappelareaal van 2008.

Vooral het vroege segment wordt minder. Dat melden de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA), die voor Nederland zitting nemen in de overkoepelende organisatie van telersverenigingen. Dit strookt met eerdere Nederlandse voorspellingen.

Alle leden van de NEPG zijn van mening dat het areaal aardappelen in de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen (Duitsland, Frankrijk, België, Groot-Brittannië en Nederland) voor oogst 2008 een paar procent krimpt. Onder normale groeicondities kan dit opnieuw leiden tot een overaanbod op de markt met opbrengstprijzen die de productiekosten niet dekken, waarschuwt VTA.

De grootste areaalafname wordt verwacht in Duitsland. Zeker in het vroege segment gaan daar klappen vallen: 15 tot 20 procent daling. Voor wat betreft de hoofdoogst wordt 3 tot 5 procent genoemd als krimp. Ook België ziet het areaal vroege aardappelen kleiner worden met 15 tot 20 procent. Het areaal bewaaraardappelen krimpt daar naar verwachting licht of blijft gelijk aan 2007.

De meeste aardappelen zijn echter nog niet geplant en telers kunnen nog alternatieven overwegen voor hun bouwplan.
Of 15 tot 20 procent daling veel is in het vroege segment, kan VTA-voorzitter Louis Beemsterboer niet inschatten. "In Nederland wordt niet meer dan 10 procent van de nationale productie op de tafelaardappelmarkt afgezet. Als dat in Duitsland ook het geval is, dan is 15 procent niet zo ingrijpend. Ik denk dat het ook daar een klein segment is."

Het afzetseizoen duurt langer dan normaal als er een overaanbod is in alle landen bij onvoldoende export. Dat kan tot gevolg hebben dat de vraag van de verwerkende industrie in het begin van seizoen 2008/09 minder is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Van Dalen

    Je kunt wel zien dat de voorzitter van VTA niet uit de sector komt. Hoe kun je nu een vergelijk maken tussen vroege aardappelen in duitsland en tafelaardappelen. Als dit ons belang moet vertegenwoordigen, dan zeg ik op

Of registreer je om te kunnen reageren.