Home

Achtergrond

Mosselvissers voeren actie in haven Zierikzee

Mosselvissers hebben vandaag de opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee aangegrepen om te demonstreren tegen het verbod om mosselzaad op te vissen uit de Waddenzee.

Met enkele tientallen mosselkotters voeren zij actie bij het havenhoofd van de Zeeuwse stad. Op een van de kotters hangt een spandoek met de tekst 'Natuurbescherming danst op ons graf'. Volgens de vissers is het verbod funest voor de mosselsector en zal de mosselaanvoer vanuit Nederland nagenoeg tot stilstand komen.

De Raad van State oordeelde eind februari dat de in 2006 door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verleende vergunning voor het opvissen van mosselzaad in de Waddenzee onterecht was verstrekt. Het is namelijk onduidelijk of dit schade kan opleveren voor de natuur. Hierdoor kunnen mosselvissers dit voorjaar geen zaad meer opvissen om dat vervolgens in de Oosterschelde weer uit te strooien om daar tot rijping te komen.

Minister Gerda Verburg van LNV ging donderdag in haar toespraak ter gelegenheid van de opening van het kreeftenseizoen ook even in op de mosselkwestie. Zij zei dat ze met alle partijen wil gaan zoeken naar een oplossing en dat zij ook niet had verwacht dat de Raad van State de vergunning zou vernietigen. Ze benadrukte er alles aan te gaan doen om de sector te redden.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de kwestie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.