Home

Achtergrond

Monumentale boom bedreigt beschermde boerderij

De bewoners van een monumentale boerderij in het Overijsselse dorp Dwarsgracht worstelen met een uniek probleem. De wortels van de vermoedelijk oudste es van Nederland tasten het huis aan.

Dat meldden de bewoners vandaag. Net als het huis is ook de boom een monument. "De wortels van de ruim tweehonderd jaar oude boom omarmen als het ware het huis en tasten zo het fundament aan'', zei bewoonster Nina van Doren.

De eigenaren willen de boerderij renoveren zonder de boom aan te tasten. Zij hebben inmiddels bij de gemeente Steenwijkerland aangeklopt voor financiële hulp.

De boom en het huis zijn een toeristische trekpleister in het druk bezochte Giethoorn en Dwarsgracht. Uit onderzoek blijkt dat de wortels alleen rond het monumentale pand lopen en niet onder de fundering door lopen. "We willen het huis renoveren maar de wortels zullen beschermd moeten worden. De boom is vermoedelijk rond 1818 geplant en is nog in goede staat. Die kan mogelijk nog wel honderd jaar mee.'' De boerderij, een rijksmonument, is vermoedelijk nog ouder.

Ook hebben de bewoners de Bomenstichting en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg inmiddels om hulp gevraagd. Een woordvoerster van Steenwijkerland zei dat de gemeente in gesprek is met de bewoners. Of er ook geld beschikbaar komt voor de renovatie, is nog onbekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.