Home

Achtergrond

Mogelijk Serviërs gedood om organen in Albanië

De Servische aanklager voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic, zegt over aanwijzingen te beschikken dat in 1999 Serviërs uit Kosovo in Albanië zijn vermoord nadat hun organen waren verwijderd om in het buitenland te worden verkocht.

Dit heeft het onafhankelijke Belgradose radio- en tv-station B92 vandaag gemeld. Vukcevic zou over de zaak gegevens hebben gekregen van Unmik, het VN-bestuur in de afvallige Servische provincie Kosovo.

Het zou gaan om ongeveer 300 Serviërs en andere niet-Albanezen die na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië door gewapende Albanezen waren gekidnapt en met vrachtwagens naar Noord-Albanië zijn overgebracht. Daar zouden ze zijn onderzocht door Albanese artsen en in een geïmproviseerd ziekenhuis zijn ontdaan van vitale organen.

Hun lichamen zouden vervolgens in niet geregistreerde massagraven in Noord Albanië zijn begraven. De organen zouden via het vliegveld Rinas bij Tirana naar klinieken in het buitenland zijn vervoerd.

Familieleden van ruim duizend Serviërs die sinds 1999 in Kosovo worden vermist, vragen met demonstraties in Belgrado regelmatig om nadere gegevens over het lot van hun geliefden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.