Home

Achtergrond

Minister Klink wil afspraken met pluimveesector

Minister Ab Klink van volksgezondheid wil met de pluimveesector dit jaar bindende afspraken maken over Campylobacter.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Klink na twee jaar onderzoek over voldoende informatie te beschikken voor dergelijke afspraken.

Het ministerie gaat in de komende maanden een convenant sluiten met de Nepluvi. “We zijn nu koploper op het gebied van salmonella en dat willen we ook bij Campylobacter zijn”, licht Nepluvi-voorzitter Jan Odink toe.

In het convenant wordt vastgelegd hoe de monitoring en aanpak van de bacterie in 2008 en 2009 moet verlopen. Pluimveeslachterijen moeten in het proces de hoeveelheid Campylobacter bepalen. Als zij hoge aantallen vaststellen worden moeten de slachterijen corrigerende maatregelen nemen.

Inmiddels heeft het ministerie hiervoor een voorlopige norm opgesteld, waarin Odink zich kan vinden. ”De monitoring zal moeten uitwijzen of er inderdaad met de norm te werken is. Als dit het geval is betekent dat dat de gehaltes veel lager zijn dan tot nu toe bekend.”

Dit zou betekenen dat ook het aandeel dat pluimveevlees in besmetting van mensen heeft lager kan zijn. Odink pleit dan ook voor een nieuwe risico-analyse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.