Home

Achtergrond 332 x bekeken

Minder mais, meer tarwe en soja

De Amerikaanse boeren gaan het komend seizoen minder mais inzaaien, maar meer sojabonen en tarwe.

Deze voorspelling komt uit het jongste rapport van de afdeling statistiek van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dat in Washington bekend werd gemaakt.

Dit is het eerste officiële en serieuze rapport over de komende oogst en is gebaseerd op gegevens geleverd door ongeveer 86.000 boeren in de Verenigde Staten.Er zal 8 procent minder grond in gebruik worden genomen voor mais dan vorig jaar, een oppervlak van in totaal 34,8 miljoen hectare. Hoewel dit dus minder is dan vorig jaar, is het nog altijd het grootste oppervlak aan mais sinds 1949.
De prijs van mais blijft hoog, mede dankzij de nog steeds groeiende vraag naar ethanol, maar de boeren in de Verenigde Staten zijn desondanks van plan om een aantal akkers voor andere gewassen te gebruiken, omwille van vruchtwisseling en omdat de onkosten voor het zaaien en groeien van mais steeds hoger worden door de stijgende kosten voor brandstof en kunstmest.
Het areaal sojabonen zal met 18 procent stijgen, naar 30,3 miljoen hectare. Dat is net geen nieuw record, het is 1 procent minder dan in 2006.

Er zal ook meer tarwe ingezaaid worden. Het oppervlakte stijgt met 6 procent naar in totaal 25,8 miljoen hectarea. Het oppervlak wintertarwe zal 4 procent groter zijn dan vorig jaar, op 18,9 miljoen hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.