Home

Achtergrond 3 reacties

Miljarden winst door investeren in natuur

Investeren in het landschap kan een winst van 17,8 miljard euro opleveren.

Particulieren kunnen meedoen aan een zogenoemde landschapsveiling van bijzondere stukken natuur. Andere mogelijkheden zijn onder andere het financieren van houtwallen waar veel dieren een schuilplek vinden of het laten aanleggen van bloemrijke graslanden die insecten trekken, die voor natuurlijke onkruidbestrijding zorgen.

Dat is volgens het ministerie van Natuur de uitkomst van een kosten-batenanalyse die minister Gerda Verburg vorig jaar heeft laten maken. Wereldwijd unieke landschapsveilingen zijn in september 2007 al op proef gehouden in de Ooijpolder bij Nijmegen en bij Margraten in Zuid-Limburg. Het ministerie heeft nu vier nieuwe natuurgebieden aangewezen waar geïnvesteerd kan worden in het landschap.

Tijdens de eerste landschapsveiling in de Ooijpolder bleek dat vooral regionale bedrijven en instellingen naast milieubewuste particulieren bieden op stukjes landschap. Dat kan een wandelpad of een kikkerpoel zijn, maar ook een weiland of een bos. De bieders krijgen de grond niet in eigendom, maar moeten het toezegde bedrag zien als een investering. De eigenaar van de grond krijgt de opbrengst van de veiling en moet dat gebruiken om het landschap ten minste tien jaar in natuurlijke staat te herstellen en te behouden.

De vier nieuwe proefgebieden zijn opnieuw een deel van de Ooijpolder, Amstelland bij Amsterdam, het Groene Woud tussen Tilburg en Den Bosch en het Binnenveld tussen Ede, Wageningen, Veenendeel en Rhenen. In dat laatste akkerbouwgebied geeft Verburg dinsdag de aftrap voor nieuwe experimenten.

Op 2 april gaat de website www.landschapsveiling.nl in de lucht. Via die internetpagina kunnen mensen online een daad stellen voor de natuur, zoals het kenniscentrum voor natuur en economie Triple E het noemt. Ook de online natuurveiling is volgens Triple E een wereldprimeur.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fantast

  maar dit is fantastisch !

 • no-profile-image

  gert

  voedsel produceren is blijkbaar niet belangrijk meer,dat haal je gewoon uit de super op de hoek

 • no-profile-image

  kees

  wouter bos weer blij

Of registreer je om te kunnen reageren.