Home

Achtergrond

Melkquotum nu 2,5% verruimd

De Europese landbouwministers werden het op 18 maart 2008 eens over de 2% quotumverruiming voor melk. Deze komt bovenop de verhoging van een half procent die in 2003 al was afgesproken, zodat de melkquota nu per 1 april 2,5% groter worden. Overigens zijn nog geen afspraken gemaakt over verdere verhogingen tot de afschaffing van de melkquota in 2015.

Voor Nederland betekent de verruiming ongeveer 225 miljoen kilo extra melk. Het nationale melkquotum wordt per 1 april bijna 11,5 miljard kilo. Minister Verburg is tevreden als voorstander van de quotumverhoging. Ze pleit wel voor verdere verhogingen van jaarlijks 2 of 3 procent, zodat de Europese melkveehouders hun aandeel op de wereldmarkt kunnen behouden. Volgens haar groeit de wereldmarkt ook jaarlijks met 2%.

Verschillende melkveehouders in Nederland anticipeerden al op de naderende afschaffing van de quota met een uitbreiding van hun stal met tientallen koeplaatsen. Mogelijk moeten de optimisten over de zuivelmarkt in deze straks toch een pas op de plaats maken. De Europese ministers waren niet unaniem in hun besluit en deden nog geen voorstellen voor verdere verhogingen in de komende jaren. Er is in sommige landen wel enige weerstand tegen verruiming van de melkquotering.

Het parlement besloot vorige week bovendien tot een verevening van tekorten en overschotten over de hele Europese Unie. Dat betekent dat de veehouders meer mogelijkheden hebben hun quotum te overschrijden zonder superheffing te hoeven betalen, maar dat blijft afhankelijk van het feit of hun collega’s in eigen land of in de overige EU-landen gemiddeld onder hun quotum blijven. Overigens zijn Europese landen niet verplicht om in eigen land de quotumverhoging van 2% door te voeren. Het besluit van de Europese ministers bevestigt, noch ontkent de internationale verevening en de mogelijkheid het nationale quotum niet uit te breiden.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘melkquota’

Meer informatie EU website/press releases, 17 maart 2008: Zuivelmarkt – Raad verhoogt melkquota met 2 procent vanaf april 2008

Meer informatie LNV, 18 maart 2008: Nederland blij met 2% groei van melkquota

Meer informatie AGD.nl, 17 maart 2008: Boeren mogen 2,5% meer melken

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.