Home

Achtergrond 281 x bekeken 16 reacties

'Melkprijs daalt 10 procent door quotumuitbreiding'

Het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) en het Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) verwachten dat de melkprijs met minimaal 10 procent zal dalen als de Europese landbouwministers beslissen om het melkquotum met 2 procent extra te verruimen.

De verruiming komt bovenop de al vastgelegde 0,5 procent. Het inkomen van de melkveehouders zou daardoor met 8 procent dalen.

Dat meldt het Vlaams Informatiecentrum voor de Land- en Tuinbouw. ABS-secretaris Guy Depraetere vraagt zich af of de gevolgen van de verruiming van de quota goed becijferd zijn.

”We stemmen alleen in met die uitbreiding als de markt dat kan verdragen.” Het VAC dringt aan op het handhaven van de marktregulering tot 2015. ”Een geliberaliseerde zuivelmarkt leidt tot instabiliteit van de landbouwmarkten”, zegt een woordvoerder.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rabo

  Hopelijk zakken de grondprijzen,quotumkosten en nieuwbouwkosten dan ook mee

 • no-profile-image

  bart jochems

  de consument zal met deze voedselprijzen altijd naar de prijs kijken hij wil immers 3 weken op vakantie, een duur huis afbetalen, en liefst nog een dikke auto en dan is de goedkoopste melk de beste melk.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Natuurlijk zakt de melkprijs door een qoutumverruiming van 2 procent. Binnen de EU en vooral binnen NL, moeten we het niet hebben van meer melk. Op het gebied van productie kunnen we het niet winnen van andere (vaak niet Europese) landen. Hier moeten we ons gaan onderscheiden, door bijv. een hogere kwaliteit en een beter dier en welzijn.

 • no-profile-image

  ton

  Met of zonder quotum zal de europese overheid ervoor zorgen dat het voedselpakket van de consument betaalbaar blijft om zo de inflatie te drukken. Als de melkprijs te hoog wordt zal men noodgedwongen importeren uit de landen buiten europa en marktbescherming moeten loslaten. Melkveebedrijven buiten europa hebben zich kunnen ontwikkelen, en produceren efficient voor een lagere kostprijs omdat in bedrijfsmiddelen en groei is geinvesteerd, en niet in lucht.
  En als de verhouding tussen de euro en de dollar op dit niveau blijft of groeit, is het een kwestie van tijd voordat de melk europa binnenstroomt.
  Dan is de slag verloren en belanden we van de regen in de drup omdat dan een inhaalslag niet gemakkelijk zal zijn.

 • no-profile-image

  Berend

  De Belgen denken dus anders over quotumverruiming. Opmerkelijk verschil met LTO.

 • no-profile-image

  consument

  Daarom is het aan de melkveehouders om de consument te overtuigen om de melk uit NL of de EU te kopen. Alleen op deze manier win je het van andere landen.....

 • no-profile-image

  consument

  En nu?? De strijd opgeven?? Niet proberen de consument te overtuigen?? Dan maar vol gas melken, en proberen de concurrentie ten opzichte van andere landen te winnen.... Succes

 • no-profile-image

  ton

  Als de consument binnen én buiten europa
  overtuigt raakt van onze superieure europese melk dan winnen we twee keer, toch? Laat ons dus maar vast beginnen met melken dan zien vervolgens wel of de kwaliteit gewaardeerd wordt. Ik heb nog altijd geen extra euros in de pocket gezien van alle opgelegde kwaliteitseisen.
  Ik sta niet graag op één (wankel) been.

 • no-profile-image

  Dirk

  De consument let maar op een ding, en dat is de prijs. Daarom willen de zuivelaars ook verruiming van het quotum. Dat geeft hun een goed argument om de inkoopprijs eens flink te verlagen. Wanneer 2% meer melk gaat leiden tot 10% lager inkomen, gaat 2% minder melk misschien wel leiden tot 10% hoger inkomen.
  DUS MELKVEEHOUDERS: MINDER MELK VOOR MEER GELD.

 • no-profile-image

  bart jochems

  wanneer gaan we nu eens met zen alle beseffen dat de melkprijs wordt bepaald op wereld niveau die 2 procent zal heus geen invloed hebben dat klein beetje melk da er bij komt op wereld niveau betekend immers niets. denk maar aan het vergiftigd geschenk zoals men 2 jaar geleden voorspelde met de uitbreiding van 1.5 procent in drie jaar daar is de melkprijs zelfs nog bij gestegen. dus als we willen dat er nog meer geld uit de landbouw verdwijndt naar pensioen boeren door duure quota aankopen moeten we vooral het standpunt van vac en abs volgen!

 • no-profile-image

  a nonymus

  zo zie je maar, overschot en tekort komen uit een (1) koe. 2%meer melk is 10% minder prijs. de producent wordt, zoals gewoonlijk, zwaar gestraft. onze geliefde bestuurderen zullen wel zorgen, dat het zo gaat. en dan nog verwacht Der Staat draagvlak voor allerlei maatregelen, die belastend zijn voor de personen en/of de bedrijfsvoering. wij domme boeren begrijpen het dan weer niet en dan volggt er een nieuwe ronde van politiek correcte indoctrinatie, waar wij als weldenkende mensen dus niet intrappen.
  waarschijnlijk 7skb8f, maar proberen en anders komt er wel een verse code. leuk en enorm intressant. nu in thokjetypen.

 • no-profile-image

  Consument

  De consument zal in de toekomst meer en meer gaan kiezen voor "betrouwbare" producten. De melkveehouders in NL. en in de EU moeten zich sterk maken en laten zien waarom melk uit de EU beter is. Als we de consument kunnen overtuigen van de kwaliteit van onze melk, en ook vooral laten zien dat het dier en welzijn hier hoger is, zullen ze best een paar cent per liter meer willen betalen.

 • no-profile-image

  ton

  Beste consument, zolang we ons voor het karretje laten spannen om een bijna mission impossible (het overtuigen van de consument) te vervullen, blijven we braaf achter de feiten aanrennen. Het is vaak genoeg aangetoond dat voor het voedselpakket de consument zich laat leiden door de beurs. Als de consument een produkt koopt dan kiest hij óf het goedkoopste óf iets wat status oplevert. En voor melk valt de keus helaas op het goedkoopste, omdat melk drinken niet statusverhogend werkt.
  Als dit niet zo was dan leverde de biologische melkveehouderij inmiddels goud geld op, en was het verschil met de reguliere prijs veel groter.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Wat een aardige consument he, dat hij ons welgemeend succes toewenst

 • no-profile-image

  Onbekend

  Vraag en aanbod, zolang het aanbod nog kleiner is als de vraag vrees ik niet grote prijsdalingen. (op 1 miljoen liter scheelt 10% wel 28.000 euro, ook al mag je dan 20.000 L meer melken)

  Laat de markt de werking doen de sterkste blijven over de zwakke vallen af. Leve de vrije handel!

 • no-profile-image

  h. van rijn

  zo als altijd is het ;verdeel en heers ,
  succes verzekerd.!
  H.te..H.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.