Home

Achtergrond 200 x bekeken 4 reacties

Meer windenergie helpt Noordpool wit te houden

Een groot windenergiepark op de Noordzee. Dat is volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) de enige manier om te bereiken dat in 2020 20 procent van het Nederlandse energieverbruik duurzaam zal zijn.

Die boodschap staat centraal in de campagne 'Draag bij aan een witte Noordpool' die vandaag begon. Met deze actie maakt het WNF zich sterk voor de Noordpool, de grootste aaneengesloten wildernis op het noordelijk halfrond dat ook het grootste landroofdier huisvest: de ijsbeer.

Om de Noordpool toekomst te bieden, moet het roer om, aldus het WNF. "De aantasting van de Noordpool gaat sneller dan de wetenschap had voorzien; computermodellen over het smelttempo van zeeijs worden ingehaald door de praktijk. Als er niets gebeurt, zullen aan einde van deze eeuw twee van de drie ijsberen verdwenen zijn.''

Uit onderzoek dat PanelWizard verrichtte in opdracht van het WNF blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders bezorgd is over de situatie op de Noordpool. Nederlanders leggen bovendien verband tussen het gebruik van fossiele brandstoffen en het smelten van het ijs op de Noordpool.

"Opmerkelijk is dat het overgrote deel van de Nederlanders duidelijk het directe verband ziet tussen de toestand van de Noordpool en het eigen energieverbruik. Dit leidt tot energiebesparing: het gemiddelde huishouden neemt vijf energiebesparende maatregelen'', meldt het WNF dat aanstipt dat mensen ook ferme stappen verwachten van overheid en bedrijfsleven.

De meeste Nederlanders zien windenergie als de beste vorm van schone energie. Het Wereld Natuur Fonds haakt daar op in door in de Noordpoolcampagne te pleiten voor een windmolenpark op de Noordzee met een capaciteit van 6000 megawatt, ongeveer evenveel als zes energiecentrales.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jaap Langenbach

  WNF kan wel 6.0000 MW op de Noordzee willen, en wie niet ?, maar dat gaat nooit lukken omdat de turbines niet tijdig leverbaar zijn. De fabrikanten kunnen de vraag niet aan en landen als Engeland en Duitsland hebben voor offshore de beschikbare productiecapaciteit gereserveerd omdat ze sneller zijn geweest met de locaties en vergunningen. NL mag blij zijn als ze in 2020 tot 2.000 MW op zee komt. Dat is 8% van onze STROOMbehoefte. Meer zit er niet in.

 • no-profile-image

  conclusie

  Kijk eens op internet onder "Panelwizard" en zie hoe dit onderzoek tot stand komt. Wat een slappe manier van Agd om de tekst letterlijk over te nemen. Dit onderzoek kan door eigen opstelling van de vraagstelling, gerichte doelgroep, aantal personen etc. zo in elkaar gestoken worden dat de uitkomst te sturen valt. Bah...Agd.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Het valt mij telkens weer op dat in propaganda van o.a. WNF, Milieugroepen etc. gerefereerd wordt aan onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de nederlanders vindt dat......Ik ben 74 jaar en nog nimmer heeft men mij gevraagd naar een bepaalde mening m.b.t. deze onderwerpen. Wordt er alleen maar gesuggereerd dat de meerderheid enz. voor iets is of is dit slechts wishful thinking. ?

 • no-profile-image

  ab

  Zeer goed plan. Windenergie is duurzaam. Spaart ernorm veel fossiele brandstof uit. Maak er gelijk ook een eiland van waar vogels en ganzen kunnen verblijven en ook een recratie gedeelte voor onze soort die mens heet.
  Laten we dan op het vaste land stoppen met grond te ontrekken aan de landbouw. En daar waar grond onttrokken is en dit overelast geeft voor de landbouw deze grond terug geven aan de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.