Home

Achtergrond 192 x bekeken 2 reacties

Massale acties Argentijnse boeren tegen nieuwe exportheffing

Argentijnse boeren voeren massale acties tegen de aangekondigde verhoogde exportheffingen voor soja en zonnebloemproducten.

De belangrijkste graanhaven in Rosario is sinds vrijdag gesloten. De Argentijnse regering wil met een reeks maatregelen de voedselprijzen laag houden. Vorig jaar werd al de export van rundvlees sterk aan banden gelegd. Veel rundveehouders schakelden daarop over op sojateelt.

Argentinë is de tweede maisexporteur, en derde exporteur van soja van de wereld. De voorgestelde exportheffingen stijgen automatisch mee met de graanprijzen op de wereldmarkt. De heffing op soja gaat 9 procentpunt omhoog naar 44,1 procent, op zonnebloem 7 procentpunt (39,1). De heffingen op tarwe en mais dalen met 1 procentpunt naar respectievelijk 27,1 en 24,2 procent.

De boeren blokkeren belangrijke toegangswegen in het land. Zij kondigen een mars aan naar het beroemde Plaza de Mayo in de hoofdstad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de grootgrondbezitters in argentinie hebben de pachtprijzen verdrievoudigd ,ivb met de hoge graanprijzen,de exportheffing treft de boeren dus weer opnieuw in de portemonnee,de regering in argentinie is op de hand van de grootgrondbezitters dus deze acties waren te verwachten

 • no-profile-image

  Jeanine van Nieukerken

  L.S. Gaarne zou ik duidelijkheid willen hebben wanneer er over soja-, mais-, zonnebloemenzaad-, tarwe-, koollzaadoogsten
  en andere belangrijke gewassen gaat, dat er duidelijk vermeld wordt of dit ggo-gewassen zijn of niet.
  De consument wordt al teveel om de tuin geleid met troep in het voedsel, daardoor betere etikettering gewenst.
  Weg met gentech, de wetten van de natuur zijn niet te verbeteren, de gezondheid van alles hangt ervan af.
  Meer druk op de politiek tegen gentech is noodzakelijk om rampen te voorkomen. Met vriendelijke groeten Jeanine

Of registreer je om te kunnen reageren.