Home

Achtergrond

Marokko bereikt met meer producten exportmarkten

De Marokkaanse tuinbouw ontwikkelt zich naar een brede internationale leverancier van groente.

Dat blijkt uit het marktrapport dat de EVD namens het ministerie van Economische Zaken opstelde. Bestond het exportproduct 10 jaar geleden voor 95 procent uit tomaat en aardappelen, nu is dat nog 50 procent. Met product als prei, radijs en spinazie weet Marokko de uitvoer te verbreden.

Toch groeit de tomatenexport nog steeds fors, blijkt uit het rapport. In het seizoen 2006/2007 lag de export van kastomaten met 235.000 ton circa 23 procent boven het peil van 2005/2006. De biologische tomatenuitvoer groeide 17 procent, voor cherry en cocktailtomaten lag het groeipercentage op 40 en 54 procent.

De EU is de belangrijkste afnemer van Marokko dat van oktober tot april mag leveren. Het quotum is vastgesteld op 150.676 ton. Dat is hetzelfde uitvoervenster voor aardbeien. Voor lang niet alle producten hanteert de EU importquota.

De EVD deed de marktverkenning voor Nederlandse bedrijven. Voor toeleveranciers en productiebedrijven biedt Marokko grote kansen. Zo is De Ruiter een grote investeerder in Marokko, stelt de EVD. Wel onderscheiden de onderzoekers drie risico’s.

Zo is er een waterschaarste en een aanzienlijk wisselkoersrisico. Verder is de prijsstijging bij olie een groot risico voor de sector om te investeren in Marokko. Volgens de EVD voldoet circa 20 procent van de export aan de GlobalGap norm, zijn er 30 verpakkingsbedrijven actief.

Of registreer je om te kunnen reageren.