Home

Achtergrond

Maart was hele natte maand

Regen, regen en nog eens regen.

De maand maart roerde dit jaar behoorlijk zijn staart met wisselende temperaturen, verschillende soorten neerslag en ook wel wat zon. Maar het was vooral gewoon nat. Over het hele land viel gemiddeld 105 millimeter regen; dat is precies 40 millimeter meer dan het meerjarige gemiddelde van 65 millimeter.

Dat meldde weerinstituut KNMI vandaag op de laatste dag van de maand. Maart 2008 staat daarmee op de negende plaats in de rij van natste maartmaanden sinds 1901.

Gezien de gemiddelde temperatuur in maart zou men haast denken dat het wel meevalt met de opwarming van de aarde. Maar volgens het KNMI is daar geen sprake van. Naar alle waarschijnlijkheid komt die uit op 5,9 graden, dat is vrijwel hetzelfde als het langjarige gemiddelde van 5,8 graden.

Meest opvallend was natuurlijk dat het met Pasen ineens sneeuwde en het koud was. Op vliegbasis Twenthe werd min 7 graden gemeten. Eerste paasdag werd de koudste sinds 1964. De dag na Pasen stond het hele land vast nadat een laagje sneeuw het wegdek bedekte.

Het KNMI bekijkt jaarlijks aan het eind van de maand maart hoe zacht of streng de winter is geweest door te kijken naar de temperaturen van november tot en met maart. Het weerinstituut concludeert dat de winter 2007/2008 een zachte winter was.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.