Home

Achtergrond 218 x bekeken

MNP: groot potentieel zonne-energie na 2020

De komende twaalf jaar blijft de impact van zonne-energie beperkt maar daarna heeft het een groot potentieel.

Dat concludeert het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) in een studie. Het beschikbare dakoppervlak in Nederland kan maximaal een elektriciteitsproductie opleveren gelijk aan 60 tot 95 procent van de huidige vraag. De warmteproductie bedraagt ongeveer 20 procent van het huidige aardgasverbruik. De vraag naar energie neemt volgens het MNP toe maar voor warmte af.

Op dit moment is zonne-energie volgens het rapport nog veel te duur om grootschalig te kunnen worden ingezet. Omdat in de toekomst een toename aan energie-productie noodzakelijk is en fossiele bronnen eindig zijn is het van belang dat de overheid toch in de technologie investeert.

Rond 2020 is de prijs van een installatie met zonnepanelen vergelijkbaar met de huidige prijs voor elektriciteit. Tot die tijd liggen de extra investeringen mondiaal op 100 tot 200 miljard euro en hoger wanneer de kostendaling tegenvalt, aldus het MNP.

Of registreer je om te kunnen reageren.