Home

Achtergrond 2 reacties

Luchtkwaliteitstoets nodig in reconstructie Brabant

Reconstructieplannen in Noord-Brabant moeten standaard getoetst worden op luchtkwaliteit. Dat concludeert het onderzoeksinstituut ECN in een rapport over de fijnstofproblematiek.

Dit betekent een extra procedurele belasting voor veebedrijven, maar wordt de toets niet voorgeschreven, dan krijgen gemeenten waarschijnlijk toch een proces aan de broek en is de kans dat ze dit verliezen groot, aldus ECN. Het verwijst hierbij naar de vele voorbeelden van plannen die voor de Raad van State zijn afgekeurd vanwege ontbrekend luchtonderzoek.

ECN stelt wel vast dat de plaatsing van gecombineerde luchtwassers de stofuitstoot uit veebedrijven voor een belangrijk deel beperkt, maar het probleem is niet weg. Na een volledige uitrusting van de grote veebedrijven met luchtwassers blijven nog normoverschrijdingen bestaan voor circa veertig bedrijven. Daar zijn wellicht nog aanvullende maatregelen nodig. De beperking van de fijnstofemissie wordt overigens tegengewerkt door de tendens van pluimveehouders om over te stappen van legkooien naar scharrelstallen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Het is ook nooit goed...

 • no-profile-image

  bert

  het fijn stof van de dieren en voer wordt gewoon op genomen door ons lichaam. niks mis mee.
  het is gewoon geld. economie, de onderzoekers willen omzet en verzinnen vanalles.
  De boer betaald toch alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.