Home

Achtergrond 245 x bekeken

Leterme 1: regeerakkoord klaar, nu ministersposten

Het regeerakkoord voor een nieuwe Belgische regering ligt klaar.

Interim- en scheidend premier Guy Verhofstadt heeft waarschijnlijk al zijn koffers gepakt om te gaan uitrusten in zijn buitenhuis in Toscane. Sinds vanmiddag praten de vijf regeringspartijen onder leiding van aankomend premier Yves Leterme over wie op welke ministerspost komt.

De verdeling moet donderdagochtend bekend zijn want dan wordt Leterme met zijn ministersploeg verwacht op het paleis van koning Albert voor de inauguratie. Donderdagmiddag leest Leterme de regeringsverklaring voor in het parlement, zaterdag is het eerste debat met het parlement.

Naar verwachting zullen de meeste ministers van de interimregering op hun post blijven en zullen er kleine verschuivingen zijn. Zo is er de mogelijkheid dat de Waalse christendemocrate Joëlle Milquet, tijdens de moeizame regeringsonderhandelingen Madame Non genoemd, op Binnenlandse Zaken of Justitie komt.

Wat Binnenlandse Zaken betreft zou dan de huidige liberale minister Patrick Dewael plaats moeten maken, als het Justitie wordt moet de christendemocraat Jo Vandeurzen wijken. Yves Leterme had in de interim-regering Begroting, Mobiliteit en Institutionlele Hervormingen in zijn pakket. Begroting zal waarschijnlijk bij de Waalse liberaal Didier Reynders terechtkomen, die waarschijnlijk ook Financiën behoudt.

Over het onderdeel staatshervorming, dat Yves Leterme in zijn pakket had en misschien wel houdt, is nog veel onduidelijkheid. In elk geval is afgesproken dat tegen juli van dit jaar er eerste concrete plannen voor die staatshervorming moeten liggen, al dan niet samengesteld door een comité van wijzen.

Het probleem blijft echter, dat de Franstaligen niet warm lopen voor een grondige staatshervorming en zij wel de helft van de regering vormen. Yves Leterme van zijn kant heeft tijdens de verkiezingen van juni vorig jaar zijn achterban beloofd dat Vlaanderen meer autonomie krijgt.

Hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, Luc Van der Kelen, is in zijn commentaar op het regeerakkoord niet positief daarover. "Ze spiegelt de bevolking iets voor waarvan ze niet weet of ze het kan waarmaken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.