Home

Achtergrond 315 x bekeken 4 reacties

Later voorjaar

Volop mestuirijden, iedereen blij op de trekker. Maar als je dan in Nederland komt, merk je pas dat het seizoen op vijf uur afstand weken later start.

Bij ons nieuwe bedrijf zit ook een grote akkerbouwtak. Op 2.000 hectare verbouwen we tarwe, rogge, gerst, koolzaad, aardappelen en maïs. Ondanks het slecht weer van de afgelopen dagen zijn we op de redelijk droge stukken als een gek aan de gang om te bemesten. Bovengronds gier uitrijden mag hier nog.

We hebben geen mestoverschot, maar een mesttekort. We zitten namelijk op arme zandgrond. Bemesten is meteen ook het enige wat we door een loonwerker laten doen. Op zwarte stukken is het wel verplicht om de mest meteen onder te werken.

Al met al een hele klus. Maar het personeel is blij dat ze weer op de trekkers kunnen rijden. Dat mag een Duitser sowieso graag doen.

Als we tussen de percelen doorrijden worden we ook steeds gehaaster, want je ziet dat de natuur zich klaar maakt voor het voorjaar. Overal begint langzaam een helder groene gloed te ontstaan. Vooral na een dag mooi weer.

Afgelopen week waren we een dagje in het zuiden van Nederland, en wat een verschil! Daar groeit het gras pas echt. De narcissen staan in bloei en bomen en struiken beginnen groen te worden.

Hier staan echt alle narcissen nog in de knop. Zo zie je maar, vijf uurtjes in de auto en het voorjaar is een paar weken vooruit. In kan me voorstellen dat iedereen in Nederland pas echt druk en gehaast aan het bemesten is. Waarschijnlijk hebben de meeste boeren alle mest er al op zitten, behalve op de natte stukken. Want dat het nat was, hebben we ook gezien. Dat is overal hetzelfde in het voorjaar.

Foto

Janneke van de Wal

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ricardo

  kun je wel op droge zandgrond zitten en lekker willen bemesten, heb je de minas wel goed door berekend, met een pw getal van 45 moet je nodig 110 kg fosfaat bij bemesten om nog een redelijke opbrengst te creeren en je mag maar 80kg bemesten volgens de wet, vergeet het dus maar met je optimale opbrengst m.a.w. armoe troef!!!!!

 • no-profile-image

  ricardo

  o, het verhaal betreft duitsland,daar berekenen ze het breed en creatief over de hele bundesrepubliek inclusief bos, natuurparken bergen en heuvels meren etc, en niet te vergeten op 70 centimeter diepte meten zodoende geen probleem met mineralen, in belgie meten ze niet, daar hebben ze helemaal geen probleem met mineralen.

 • no-profile-image

  .

  Ricardo niet zeuren en jaloers kijken maar leren en profiteren van zulke landen!

 • no-profile-image

  finzendt

  Niet zo zeuren he, jullie lijken wel gefrustreerd, het is toch een mooi artikel pfff

Of registreer je om te kunnen reageren.