Home

Achtergrond 7 reacties

Landbouw ondergeschikt voor Nederland bij WTO

Nederland en de EU moeten zich in het wereldhandelsoverleg (WTO) vooral richten op een grotere markttoegang voor industriële goederen en diensten.

Daar is volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van Buitenlandse Handel het meeste mee binnen te halen. De belangen van de landbouw in de EU noemt hij defensieve belangen. De EU zou daar volgens hem niet te veel bij moeten blijven stilstaan. Beter is het om te kijken naar de voordelen van een nieuw WTO-akkoord, zegt hij in een interview met de Telegraaf.

De staatssecretaris meent dat er geen enkel zicht is op de mogelijkheid om producten uit andere landen te weren van de EU-markt omdat ze milieuschade opleveren, slecht zijn voor het dierenwelzijn of zijn geproduceerd onder onmenselijke omstandigheden.

Volgens Heemskerk krijgt Nederland en ook de Europese Unie in WTO-overleg het verwijt van groen protectionisme door deze consumentenzorgen te benadrukken. In de WTO bestaat volgens hem totaal geen gehoor voor dit thema.

Belangrijk voor hem is dat de consument in Nederland er door een vrijere wereldhandel macro-economisch gezien op vooruit gaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Annemieke

  Ik zou graag dhr van der Horst willen verzoeken daadwerkelijk te schrijven wat er gebeurt is. De suggestie dat Heemskerk beweert dat de EU niet stil moet staan bij landbouwbelangen is regelrecht uit de duim van Dhr. van der Horst gezogen. Laat aub volgende keer je anti PvdA gevoelens iets minder naar voren komen en vertel ons wat er feitelijk gezegd is.

 • no-profile-image

  jac

  Hoe kan een man die zo weinig verstand heeft de werkelijkheid nu als onderhandelaar worden uitgezonden?!
  Vrije wereldhandel is alleen maar goed voor multinationals en de daarbij horende topmanagers en aandeelhouders.
  Als de heer van Heemskerk zegt dat hij gaat onderhandelen voor een vrijere markt zodat de consument er op vooruit gaat, dan weet ik niet waar hij gaat onderhandelen. de consument gaat heir ook niet op vooruit. Als het ergens voordelen met zich meebrengt verdwijnen deze in de zakken van de aandeelhouders. Wat WTO betreft, deze organisatie gauw afschaffen of anders gewoon de multinationals zelf maar laten onderhandelen ipv de politiek onder het mom van dat ze het doen voor de consument, laat me niet lachen de enige die er profijt van heeft is de multinational en aandeelhouders.

 • no-profile-image

  gli

  Het zal duidelijk zijn dat de agrarische sector niet meer meetelt. Natuurlijk niet! Vooral de dienstensector maakt de dienst uit in ons land. En verder is ook de industriële sector een belanrijke sector.
  En als er een sector is die 10% voordeel heeft van een bepaalde maatregel en een andere sector heeft 25% nadeel wordt er in het torentje eerst gekeken naar het aantal fte's die de sector vertegenwoordigen. Stel: 50.000 agrariers ervaren nadeel en 2 miljoen mensen hebben er voordeel van. Dan is de keus toch wel erg gemakkelijk?
  Natuurlijk chargeer ik. Maar dacht je nu echt dat voedselveiligheid, maar vooral dierenwelzijn, van de producten die uit verre oorden worden aangevoerd worden een hot item is Den Haag? Geloof er maar niks van! Een hot item is Thieme. Die mag bij de volgende verkiezingen niet op 5 zetels uitkomen.
  Nou hoeft dat van mij ook niet. Maar geloof me: de agrarische sector stemt verdeeld als er weer verkiezingen zijn en het grote geld heeft weinig of geen belang bij ons. Laat ze maar aanmodderen, denkt men! Ze willen allemaal boer blijven, dus werken ze voorlopig nog wel onder de kostprijs, denkt men. En als dt niet meer gaat ontfermt het grote geld tot zelfs de internationals zich wel over hen, denk ik. Natuurlijk zijn we dan wel decennia verder. Dit gebeurt de komende 50 dagen niet, maar misschien wl de komende 50 jaar!

 • no-profile-image

  martin hemmink

  Ik ben als melkveehouder het er mee eens dat de landbouw minder bescherming gaat krijgen. Wij moeten de melkpremies en andere subsidies afschaffen. De landbouw mag in de onderhandelingen tijdens de WTO andere sectoren niet belemmeren. Voor de jongere generatie veehouders (zelf ben ik 40) werkt het huidige subsidie systeem zeer verstarrend.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  De WTO heeft als doel meer economische groei door de handel te bevorderen. Vreemd genoeg heeft bv de Wereldbank al ( eindelijk dan) in 2001 geconstateerd dat er geen duidelijke verband zit tussen economische groei en liberalisering. Wel zorgt liberalisering voor meer concurrentie, dat heeft een heel leger aan managers opgeleverd die erop toezien dat ”rendement ” het enige is waar het om draait, zonder zich te bekommeren hoe of waar (totalitaire regimes, zoals het grootste werkkamp ter wereld: China) het vandaan komt en met tot gevolg, een snellere concentratie van productie en kapitaal. Het is de vraag of we dat willen. Voor een kijkje achter de schermen van instituten waar en hoe er werkelijk aan de touwtjes wordt getrokken zie o.a.
  Vals ochtendlicht. De keerzijde van de globalisering John Gray.
  Democratie te koop. Greg Palast.
  Perverse globalisering. Joseph E. Stiglitz

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Deze staatssecretaris is dus niet van plan de belangen te behartigen van nederlandse burgers. In zijn ogen zijn wij verwende consumenten met irreele eisen. Deze man moet helemaal niet naar de WTO, daar hebben we bevlogen mensen nodig, geen mensen die bij de pakken neerzitten en om de hete brij heenlopen. Hij gebruikt liever bezwerende toverformules (macroeconomische vooruitgang, vrijere wereldhandel) dan dat hij zijn nek uit steekt voor een betere wereldhandel.

 • no-profile-image

  mees

  heeft Frank Heemskerk dan ook een compensatie in gedachte?
  want als ik zijn inkomen zou kunnen halveren weet ik zeker dat hij moord en brand schreeuwt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.