Home

Achtergrond 240 x bekeken

LTO akkoord met plan academie pootaardappelen

LTO is akkoord met de plannen voor de Landelijke Pootaardappelacademie.

De LTO-werkgroep Pootaardappelen maakt nog een voorbehoud over de financiering. LTO draagt bij aan de financiering van de academie. Daarnaast zoekt LTO financiering bij het Productschap Akkerbouw, het ministerie van landbouw en de pootgoedhandelshuizen.

De academie draait om kennisuitwisseling, zegt bestuurder Upt Hiddema van LTO-Noord. "We willen pootgoedtelers beter toegang geven tot kennis. Het internet speelt een belangrijke rol. Telers kunnen aangeven waar ze meer over willen weten, bijvoorbeeld erwinia of variabele pootafstand. De academie zorgt er dan voor dat telers met dezelfde vragen bij elkaar komen."

De LTO-werkgroep Pootaardappelen onderschrijft het plan voor de academie, zegt voorzitter Joris van Waes. "Maar het huidige plan vergt een te hoge financiering voor de telers. Het zal afhangen van de externe financiering in hoeverre het plan moet worden aangepast. Ook zien wij liever dat eerst op kleinere schaal het idee van een pootaardappelacademie wordt uitgeprobeerd."

Het plan stelt dat na vijf jaar 25 procent van de pootgoedtelers meedoet. Dat zijn ongeveer 550 telers. Van Waes: "De werkgroep vindt dit te hoog ingeschat."

In Groningen is een pilotproject opgezet. Op de startbijeenkomst waren zo’n honderd telers aanwezig, zegt initiatiefnemer en pootgoedteler Cor Biemond uit Holwierde. "De opkomst geeft aan dat er veel belangstelling voor is. Er hebben zich 25 telers aangemeld voor het pilotproject. We zijn nu bezig plannen te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.