Home

Achtergrond 325 x bekeken 8 reacties

LTO Noord wil politieke heroverweging natuurbeleid

De Tweede Kamer moet de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en Natura 2000 heroverwegen. Dat vindt Tammo Beishuizen, voorzitter van LTO Noord.

"Nederland moet ophouden landbouwgrond op te offeren voor natuur", aldus Beishuizen vandaag in persgesprek over het beleid van zijn organisatie. De plannen voor de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000 zijn van jaren terug en de situatie in de landbouw is zodanig veranderd dat grond nodig is voor voedselproductie.

Beishuizen vindt dat de begrenzing van Natura 2000-gebieden opnieuw bekeken moet worden, evenals de aankoop van nog 40.000 hectare landbouwgrond voor de EHS.

Hij roept de Tweede Kamer op een onderzoek te doen naar de gemaakte en nog te maken kosten voor natuur. Wat hem betreft wordt dat een parlementaire enquête, waarbij een parlementscommissie getuigen onder ede kan horen. Het valt hem op dat er geen cijfers zijn over de kosten van de omschakeling naar natuur. "De cijfers moeten boven tafel’’, vindt hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de politiek loopt achter de feiten aan,staatsseretaris timmermans zei vorige week nog ,we moeten de ogen goed open houden i.v.b. met de voedselschaarste in de wereld,maar het blijft bij woorden,ze dromen van mooie natuurlandsschappen die er al genoeg zijn in nederland

 • no-profile-image

  Structuurdenker

  De arrogantie van de macht en het domme volk.
  Gaan ze ook nog eens bomen planten in Africa...komt er ook een poort van Gibraltar etc etc
  Het zijn dolle dwaze tijden

 • no-profile-image

  ab

  Het is geen juiste weergave om te stellen dat men natuur bijmaakt. De mens verandert enkel de bestemming van het land. Ik kreeg een artikel onder ogen waarin vermeld staat dat omzetten van landbouwgrond naar een andere bestemming 523.000€ per hectare kost. Kosten van voorbereiding, vergaderen, besturen, overheden, provincies, gemeenten, inrichtingscommissies etc. meegerekend. Belastingbetaler geef maar. Vervolgens brengt het land geen belasting meer op en brengt ook geen voedsel meer voort. Belastingbetaler mag ook verder ten eeuwige dage voor het beheer en onderhoud zorgen.

 • no-profile-image

  Anita Heijdra

  Mosterd na de maaltijd, zoals gewoonlijk bij LTO. Ondertussen zitten wij al 10 jaar in onzekerheid met alle gevolgen zowel emotioneel als bedrijfsmatig.
  Wat ons betreft hoeft het niet óf natuur óf landbouw te zijn, maar binnen de plannen van het groengebied Utrecht west valt er over een bedrijfseconomisch rendabele combinatie niet te praten met DLG. Zij willen liever dat het gebied wordt opengesteld, ook het gebied waar koeien lopen en gemaaid wordt zodat blikjes en ander afval van 'natuurliefhebbers' in het voer van de koeien komt. Want, zo zeggen de heren, 'die scherp-in waar jullie het over hebben, daar krijg je toch een vergoeding voor?'

 • no-profile-image

  Vinkeveen

  IK zou heel graag het artikel willen hebben over .....wat kosten nu eigenlijk het omzetten van een hectare agrarische grond naar een hectare natuur...zou erg leuk zijn,....

  En ik ben het ook heel erg eens met de stelling dat het CDA zijn eigen oorspronkelijke achterban niet trouw is, het CDA is overwegend stads.

 • no-profile-image

  jan

  Helemaal met voorgaande reakties het eens, plannen bijstellen!!! maar vrees dat wanneer het met de zelfde snelheid pas bij de politiek zal plaatsvinden, nadat nederland verloren is voor voedselproduktie. Hoelang kan de agrarische sector dit mentaal aan. Hoeveel toekomst ligt er voor de jongere die dit reeds jarenlang als bedreiging van de ouder generatie horen, verloren gaan de familiebedrijven of wel agr. sector.
  Neen op goede betering liggen de verwachtingen al lang niet meer.

 • no-profile-image

  jansen

  Eindelijk eens een bestuurder die een reeel beeld heeft van de wereldwijd onstane krapte op de voedselmarkt. Tegen dat licht is het maken van nieuwe natuur onethisch. Ben benieuwd wat het standpunt van ZLTO is , want die zijn meestal alleen maar druk met compromissen sluiten in Den Haag ,over de ruggen van betalende leden!!!! Maarja de melkveehouders hebben ook de minst grote mond. Mijns inziens wordt er daardoor voor de intensieve veehouderij meer gerealiseerd, dus we moeten ons verenigen en ons laten horen!!!!

 • no-profile-image

  wvh

  Eindelijk een voorzitter met verstand.Dat hadden ze jaren terug eens op tafel moeten leggen.Zoiets zou nooit van de ZLTO afgekomen zijn,die bestuurders kijken alleen naar het volgende baantje.Nu het CDA nog overtuigen,het is al lang geen boerenpartij meer.Misschien eens drijgen een eigen boerenpartij op te starten.Misschien is die wel net zo succesvol als boer zoekt vrouw

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.