Home

Achtergrond 266 x bekeken 4 reacties

LTO Noord blijft vechten voor boeren Flevoland

LTO Noord blijft zich inspannen voor een maximale vergoeding voor de 25 Flevolandse boeren die gedwongen worden te verplaatsen voor natuurontwikkeling.

Hierbij onderzoekt de organisatie de mogelijkheid voor een rood-voor-rood-regeling. Dat zegt LTO-bestuurder en akkerbouwer Mark Geling.

Volgens Geling is het voorstel van de provincie ontoereikend. "Dit zijn landbouwkundig de beste gronden van Nederland. De provincie wil de boeren afkopen door de agrarische bedrijfswaarde te betalen en de verplaatsingskosten op zich te nemen. Dat is onvoldoende."

De blijvers staan volgens Geling onder druk van enerzijds de oprukkende stad Almere en anderzijds de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De precieze uitbreiding van Almere wordt pas in 2009 duidelijk. "De onzekerheid doet de agrarische ondernemers geen goed."

LTO Noord pleit bij monde van Geling dan ook voor meer vrijheid, in ieder geval voor de boeren die grenzen aan natuur. Daarnaast laat LTO Noord onderzoeken in hoeverre een rood-voor-rood regeling mogelijk is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik zie op één scherm, dat de EU geen tarwe meer heeft, een bank adverteert dat de prijs voor landbouwprodukten stijgt en in Nederland maken ze van de beste landbouwgrond natuur. Ik begrijp het niet meer.

 • no-profile-image

  sjakie

  Op rotten met die boeren .
  Ik wil genieten van de natuur en niet van die grote lawaige machines.

 • no-profile-image

  H. ergenis

  Wat zijn wij toch aan het doen, klagen dat het voedsel te duur wordt en dat een groeiend aantal mensen hun eerste levensbehoefte niet meer kunnen betalen.
  En de boeren maar verjagen van goede landbouwgrond.
  Wij zijn een exporterend land, en hebben onze welvaart voor een groot deel te danken aan de inzet van de alsmaar harder werkende boeren.
  Dat ook provincies zo omspringen met ons belastinggeld is een onbegrijpelijke houding.
  Boeren wij moeten minder hard werken en weer de politiek in.

 • no-profile-image

  weet het

  deze ondernemers hebben op een enkeling na geen belang bij rood voor rood. zowel voor flevoland als voor de wieringermeerpolder geld dat alle ondernemers verplaatst moeten worden naar een plek waar ze meer grond moeten krijgen van minimaal dezelfde kwaliteit. deze ruimte is er in nederland niet meer om bedrijf heen te verhuizen. of je moet de boeren in flevoland verplaatsen naar het markermeer dat je droog moet gaan leggen en de boeren in de wieringermeerpolder verplaatsen naar een nieuwe polder in de noordzee of het ijsselmeer. op het vaste land is, zeker gezien de huidige marktprijzen, geen geschikte locatie meer voor een stuk of 50 boeren, lijkt mij

Of registreer je om te kunnen reageren.