Home

Achtergrond 245 x bekeken

LED bij paprika biedt perspectief

De eerste resultaten van de toepassing van LED licht bij paprika’s vallen vooralsnog gunstig uit.

Zo blijkt uit de eerste metingen dat zowel plantbelasting en energiebalans hoger valt uit dan de controle. Dat stelt Wim Dingemans, paprikateler in Vierpolders op de landelijke paprikadag van LTO Groeiservice donderdag in Nieuwegein.

Binnen de glastuinbouw wordt op verschillende bedrijven bij verschillende gewassen druk geëxperimenteerd met LED licht. Bij Dingemans ligt een proef van 1.000 vierkante meter met drie verschillende intensiteiten LED licht. "Uit de eerste resultaten blijkt dat de lengtegroei onder LED licht ongeveer 10 procent korter is dan de onbelichte teelt", stelt Dingemans. "Verder valt op dat ook de plantbelasting onder het LED licht zo’n 10 procent hoger uitvalt in vergelijking met de controle. Dat geldt ook voor de energiebalans."

De LED verlichting is, in tegenstelling tot het traditionele groeilicht van hogedruk natrium, nog volop in ontwikkeling. De tien jaar, die bij de introductie van dit type licht voor de ontwikkeling nodig zou zijn, zal door druk en initiatieven vanuit het tuinbouwbedrijfsleven aanzienlijk worden bekort.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.