Home

Achtergrond 214 x bekeken

'Kwart energieverbruik in 2030 niet fossiel'

Minimaal een kwart van de totale wereldwijde energieconsumptie zal in 2030 bestaan uit alternatieve energiebronnen.

Dat stelt Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco. Het aandeel in de elektriciteitsopwekking kan zelfs oplopen tot boven de 50 procent.

De berekeningen van Iris wijken sterk af van die van het toonaangevende Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dit adviesorgaan van 26 rijke industrielanden verwacht een aanzienlijk minder grote vlucht van alternatieve energiebronnen en voorziet een aanhoudende dominantie van fossiele brandstoffen.

Volgens Iris onderschat het IEA de bijdrage van overheidsbeleid, vooral in opkomende markten, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde analyse. "Investeringen in nieuwe technologieën zullen naar verwachting meer worden gestimuleerd'', aldus de marktvorsers.

Verder wijst Iris op de toenemende onzekerheid over de toekomstige productie van fossiele brandstoffen. De onderzoekers stellen in dat verband vast dat sinds de jaren '70 "nauwelijks grote reserves'' zijn gevonden.

Ook maakt de prijs van olie, die inmiddels meer dan 100 dollar per vat kost, volgens de onderzoekers alternatieven aantrekkelijk. Verder zullen klimaatverandering en de groeiende behoefte van landen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, het gebruik van alternatieve energiebronnen stimuleren.

In het onderzoek, 'De toekomst van energie: de verandering van de energiemix' geheten, is gekeken naar de alternatieve energiebronnen biobrandstoffen, zonne-energie, windenergie, kernenergie, waterkracht en geothermische energie (aardwarmte).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.