Home

Achtergrond

Kosten voor vollegrondsgroentetelers stijgen

Vollegrondsgroentetuinders starten het teeltseizoen 2008 met een achterstand.

De teelt van bloemkool, asperge, spruiten, aardbeien, broccoli, prei enz. zal in 2008 ongeveer 20 procent duurder zijn dan in voorgaande jaren. Dat zegt de vakgroep Vollegrondsgroente van LTO.

De kosten voor kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, grond, arbeid en brandstof zijn de afgelopen jaar tussen de 15 en 50 procent gestegen. In voorgaande jaren konden telers de beperkte kostenstijging opvangen door efficiënter te werken. Dat deden ze door schaalvergroting en toename van productiviteit. Hierdoor is de marktprijs de afgelopen jaren constant gebleven.

De vooruitzichten voor 2008 zijn volgens de vakgroep niet best. "Tegen een kostprijstoename van 20% kan een verbeterde efficiëntie niet op", aldus Henk Doornbosch, vakgroepvoorzitter Vollegrondsgroente van LTO. Hij stelt dat de teeltwijze van de Nederlandse vollegrondsgroenteteler leidt tot schone, veilige, smakelijke en gezonde groente. "Dit zou vertrouwen van de consument en afzetorganisaties moeten krijgen. Dit zou er toe moeten leiden dat de hogere kostprijs wordt verrekend in een hogere marktprijs."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.