Home

Achtergrond 1 reactie

Koester de pootgoedsector

Handelshuis HZPC verwacht een recordpootgoedprijs te betalen over de oogst van 2007.

Landen buiten de EU hebben veel geld betaald voor het Nederlandse pootgoed. De prognoseprijs van HZPC laat zien dat de pootaardappelen een ijzersterke pijler vormen onder de akkerbouwsector.

Daarom is het des te noodzakelijker dat de pootgoedsector bedreigingen serieus aanpakt. Bacterieziek heeft vorig jaar geleid tot veel afkeuringen van pootgoed. Dat kost de teler handenvol geld. En het bezorgt het Nederlandse pootgoed een slechte naam in het buitenland.

De sector bespreekt deze maand voorstellen om de dreiging van bacterieziek het hoofd te bieden. Het is te hopen dat de bestuurders harde maatregelen durven te nemen, zoals vaker en strenger keuren. Dat is heel vervelend voor de telers. Want het kost ze handenvol geld als hun pootaardappelen in klasse worden verlaagd of zelfs worden afgekeurd.

Maar op de lange termijn kan de schade veel groter zijn, als het Nederlandse pootgoed dezelfde naam krijgt als de Nederlandse tomaten in de jaren negentig in Duitsland. Het slechte imago van de tomaat (Wasserbombe) heeft de glastuinbouw vele miljoenen euro’s aan afzet gekost.

De Nederlandse pootgoedtelers moeten het niet zo ver laten komen en voor de korte termijn strenge maatregelen voor lief nemen. De prognoseprijs van HZPC laat zien dat er op de lange termijn veel te winnen valt.

Lees ook HZPC’s prognoseprijs pootaardappelen op recordhoogte

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Ammerlaan

    Wanneer houdt het eens op.
    Herhalen van het "tomatenvoorbeeld".

Of registreer je om te kunnen reageren.