Home

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

Koenders hoort alarmbel over droogte Ethiopië

Hulporganisaties en bewoners in het oosten van Ethiopië hebben maandag minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) gewaarschuwd dat de droogte in het gebied zeer nijpend is.

Binnen twee tot drie weken zal de situatie onhoudbaar worden als er niet snel water wordt aangevoerd, hielden ze hem voor. Koenders brengt een bezoek van drie dagen aan Ethiopië. Hij bezocht gisteren de hoofdstad van de oostelijke regio Jijiga en het nomadenplaatsje Xaar, midden in het woelige gebied Ogaden. In de regio is het afgelopen jaar de strijd tussen regeringstroepen en opstandelingen opgelaaid.

In de regio, die grenst aan Somalië, wonen naar schatting 4,5 miljoen mensen. Voor zes- tot zevenhonderdduizend mensen is noodhulp geregeld voor de duur van drie maanden. Maar de prioriteit moet nu volledig uitgaan naar water, drukte een coördinator van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties in Jijiga Koenders op het hart.

De minister beaamde dat de droogte nu dramatische vormen aanneemt in het gebied dat altijd al kampt met te weinig water. Dat komt omdat waterputten en -bronnen niet zijn onderhouden, zijn opgedroogd of veel te ondiep zijn. Bovendien claimen de militairen ook waterputten voor eigen gebruik en er wordt weinig water aangevoerd. Dat komt volgens non-gouvernementele en VN-organisaties door de moeizame toegang tot het gebied maar ook door een tekort aan speciale vrachtwagens die het water kunnen vervoeren.

Hulpverlenersorganisaties kunnen sinds oktober wel iets beter hun werk doen maar het is nog lang niet genoeg, meent Koenders. Zo is een konvooi met voedsel en medicijnen vanuit Jijiga al een week onderweg, maar het schiet niet op. Het heeft toestemming van de regionale president Abdullahi Hassen maar moet op de route elke keer andere papieren tonen aan lokale bestuurders voordat het door mag rijden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    als er geen oorlog is,is er wel droogte,koenders trekt altijd wel weer de portemonnaie

Of registreer je om te kunnen reageren.