Home

Achtergrond 191 x bekeken

Kans op vorstschade moeilijk in te schatten voor fruittelers

De kans op gewasschade bij invallende vorst is reëel.

Doordat de bomen een week tot tien dagen voor lopen op de normale ontwikkeling kan de vorst schade veroorzaken, stelt fruitconsultadviseur Jos de Wit. Toch is het ook nog onzeker hoe het weer zich ontwikkelt. De berichten van de afzonderlijke bureaus verschillen. "Wij zullen donderdagavond tot een advies komen", stelt De Wit.

Jan van Maurik van Centrale Adviesdienst voor de Fruitteelt (CAF) zegt de komende dagen intensief de voorspellingen te volgen. De mogelijke impact is lastig te bepalen. "Er zijn redenen aan te wijzen waardoor je kunt verwachten dat het minder kwalijk is. De grond is nat, dat tempert de vorst. Ook is het nu koud, zodat de temperatuurschommeling niet te groot is", stelt Van Maurik. In deze fase lopen de Jonagold-bomen de grootste risico’s op schade, de zogenaamde ’stropdassen’-strepen op de vrucht.

De bloemontwikkeling bij peren is verder. Dat maakt ook de perenbomen kwetsbaar. Volgens De Wit is het nog moeilijk te zeggen of beregenen in zo’n geval aan te bevelen is of een nabehandeling. Adviezen worden actueel nagezonden per mail. Telers kunnen zo snel inspelen op de ontwikkelingen. De omstandigheden zijn niet ongewoon voor de tijd van het jaar, de snelle ontwikkeling van de bomen is dat wel. De Wit krijgt veel telefoontjes van telers voor advies.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.