Home

Achtergrond 210 x bekeken

Kamer houdt vast aan moratorium walvisjacht

Nederland moet niet een te grote broek aantrekken in de discussie over het verbieden van de walvisjacht.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) kreeg vandaag in de Tweede Kamer te horen dat ze onverkort moet vasthouden aan het bestaande moratorium.

De Kamer liep niet warm voor Verburgs voorstel om het "huidige, lekke systeem om de walvis te beschermen te verbeteren''. De minister wil een voorstel uitwerken om Japan, IJsland en Noorwegen onder controle in een paar gebieden, walvissen te laten vangen. Ondanks het moratorium zijn er de afgelopen 22 jaar elk jaar zeker 1800 walvissen gedood, aldus Verburg.

"In het Internationaal Walvis Comité worden we het niet eens over sancties, dus wil ik verkennen hoe we ervoor zorgen dat er echt minder walvissen worden gevangen.'' Maar veel partijen vrezen dat haar plan neerkomt op een heropening van de jacht. En daar willen alle partijen juist een verbod op.

"Het idee van Verburg zet de deur op een kier voor de jacht'', vindt Greenpeace. De organisatie vreest bovendien dat als Japan onder strikte voorwaarden mag jagen, andere landen dit voorbeeld zullen volgen.

De kwestie zorgt al jaren voor discussie. "De conclusie is dat de huidige aanpak niet werkt en dat we een verbod willen op de walvisjacht. Maar de vraag is hoe dat het snelst kan'', vatte Bas van der Vlies (SGP) samen.

"Ik ben tegen deze jacht en voor het geldende moratorium, dat overigens wel lek is. Ik wil afspraken maken om die gaten te dichten, zodat er minder walvissen worden gedood'', lichtte Verburg toe.

Diverse fracties vragen zich af waarom Japan, dat nu het bestand schendt en jaagt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, zich dan wel aan de afspraken zou houden. Verburg vertrouwt erop dat ze dichtgetimmerde afspraken kan maken. "Zijn die er niet, dan houd ik gewoon vast aan het moratorium.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.