Home

Achtergrond 630 x bekeken 11 reacties

Kalverhandel moet via verzamelcentra

Henny Swinkels, Director Corporate Affairs van de VanDrie Group, is niet gelukkig met de heropende kalvermarkt in Leeuwarden.

Hij meent dat de markt de risico’s op verspreiding van dierziekten vergroot. Hij pleit voor handel vanaf verzamel-centra. En ook hier zou volgens hem beter moeten worden gecontroleerd.

Ruim een jaar geleden is de kalvermarkt in Leeuwarden gesloten. Onder meer omdat de markt een intensieve contactbron is van diverse bedrijven, mensen en dieren. Deze veelvuldige contacten brengen dierziekterisico’s en risico’s op andere zoönosen met zich mee. Leeuwarden werd ingericht als kalveropvangcentrum wat het aantal mens – dier- en bedrijfscontacten aanzienlijk heeft verminderd.

Het opstarten van de handel in nuchtere kalveren via openbare veemarkten vergroot ons inziens de dierziekterisico’s die we juist hebben geprobeerd te vermijden.We moeten juist maximaal inzetten op preventie en het voorkomen van de insleep en de verspreiding van besmettelijke dierziekten. De VanDrie Group is daarom geen voorstander van het heropenen van de kalvermarkt in Leeuwarden.

In onze optiek zouden diervervoersstromen moeten indikken in plaats van versnipperen; minder dagen per week verzamelen betekent minder risico’s. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel is dat er ook minder kilometers worden gemaakt. Door het verdikken van de dierstromen zijn de selectiemogelijkheden ook beter, waardoor er minder transportbewegingen naar de kalverhouders nodig zijn.

Al eerder is, ook door de brancheorganisatie voor de vleessector, gewezen op de risico’s die het verzamelen van dieren en het weer verspreiden daarvan met zich meebrengt. Er moet dan ook worden gestreefd naar een goede en effectieve structuur in de gehele vee- en vleessector, die tegemoet komt aan alle eisen op het gebied van preventie en bestrijding.

In dit kader zou het verzamelen van nuchtere kalveren alleen op speciaal daarvoor ingerichte centra moeten plaatsvinden. Deze verzamelcentra zijn hiervoor speciaal ingericht en voldoen aan alle administratieve - en R&O-eisen.

Het verzamelen van nuka’s en na selectie verplaatsen naar de kalverhouders zou ook qua aantal dagen per week meer gecontroleerd moeten worden. Als dit bijvoorbeeld beperkt zou worden tot twee dagen per week heeft dit vele voordelen.
● Door het grotere aantal is betere selectie van koppels met gelijk soort en gewichtsklasse mogelijk.
● Minder afvoer (vanaf verzamelcentra naar kalverhouders) en transportkilometers.
● Minder en daardoor betere planning in verband met afvoer van de boerderij naar het verzamelcentrum.
● Effectief gebruik van transportmiddelen, arbeid en inzet van de verzamelruimte.

Om een nog betere preventie en online controle op verplaatsingen van dieren te hebben, zou vooraf melden in een centrale database, bijvoorbeeld behorend bij een erkend kwaliteitssysteem een nog betere optie zijn. De volgende gegevens zouden dan gemeld moeten worden.
● het dier en zijn I&R-nummer
● het kenteken van het vervoermiddel
● Uniek Bedrijfsnummer (UBN) van het verkopende - en het UBN van het kopende bedrijf

Dit heeft als voordeel dat per direct alle informatie over de herkomst en het verblijf van de dieren voorhanden is en indien noodzakelijk gebruikt kan worden door de betrokken partijen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Heren veehouders , geef uw kalverhandelaar de opdracht om uw kalveren te verkopen op de markt (ipv inleveren op een verzamelplaats) als wij dat allemaal doen dan doen we teminste iets aan de machtpositie van van Drie.

 • no-profile-image

  S. Douma

  In reactie op de uitspraak van dhr Swinkels van drie Groep wil ik reageren.
  De van Drie Groep was als eerste in Engeland om kalveren te importeren tijdens de jongste MKZ, en zegt nu de dierziekten te willen uitsluiten door de veemarkten die dezelfde veterinaire regiems voeren als de evp`s te willen sluiten. Mijns inziens wil de van drie groep de transparante prijsvorming uitsluiten om zo de nukaprijzen zelf te bepalen. Het laat zich dan ook reden waar dat op uitdraait. De kalvermarkt moet weer open met natuurlijk dezelfde veterinaire bepalingen als de evp`s.
  Dan hebben we een eerlijke prijsvorming die beslist veterinair verantwoordelijk is.

 • no-profile-image

  ze hebben weer wat

  ze hebben weer wat ze moeten weer de eigen zakken vullen dan kunnen ze beter het heft in handen houden en de prijs naar beneden gr brabant

 • no-profile-image

  frans kruis

  minder kilometers,meer overzicht,minder arbeidsuren, minder dierziekterisico s, gaan ze bij van 3 stoppen met nuka import? of gaat J v.3 naar de top in Quote 500!
  Het zal wel niet de bedoeling zijn dat de kalvermester en of melkveehouder er beter van wordt.

 • no-profile-image

  mw

  Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen cq kalveren.

 • no-profile-image

  gert

  is hij dan ook van plan een betere prijs te betalen ? ze halen ook veel kalveren uit het buitenland,hier zijn ook veel risico,s aan verbonden,wat vindt hij daar van ?

 • no-profile-image

  Gerda

  De VanDrie Group heeft er al voor gezorgd dat de kalveren 14 dagen oud moeten zijn voor dat ze weg kunnen.
  Zijn die buitenlandse kalveren ook zo oud als ze komen?

 • no-profile-image

  Bert

  Wat een lulkoek verhaal. Als hij eerlijk is dan zegt hij gewoon dat ze de handel van de verzamelplaatsen in hun macht hebben, dus een lagere prijs kunnen uitbetalen! Als het verhaal zou kloppen wat hij verteld dan mogen ze ook geen kalveren meer uit het buiteland halen! En dan kan de prijs in Nederland weer stijgen!

 • no-profile-image

  HC

  Na jaren werkzaam geweest te zijn in deze branche valt het me op, dat hier nog steeds spraken is van betutteling waarbij ketens beslissen over het inkomen van de loon-"slaven"...in de Agrarische industrie.
  Macht is blijkbaar toch een aantrekkelijk "wapen".
  De hr. Swinkels zou eens meer naar zijn roots moeten kijken, i.p.v. alsmaar te kiezen voor de machtige-"betutteling"...wat hij niet in zijn genen heeft mee gekregen.

 • no-profile-image

  Willem uut de achterhoek

  Het eigenbelang in dit verhaal is niet goed te praten ,heeft deze persoon hiervoor soms bij Albert Hein gewerkt???

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Minder kilometers, laat me niet lachen, hoe zit het dan met die kalveren uit Letland, Litouwen en uit het Oostblok?? En insleep van ziektes komt heus niet van de kalveren die hier van de ene boerderij naar de andere gaan, hoe is de MKZ hier in 2001 gekomen? Juist. En vantevoren aanmelden, ja dat zou helemaal lekker zijn, kun je de prijs nog meer drukken. Van Drie heeft veel te veel macht. NMA doe er wat aan!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.