Home

Achtergrond 145 x bekeken

Kabinet wil contacten met China niet stopzetten

Het kabinet voelt er niets voor om de handelscontacten met China te bevriezen in verband met de situatie in Tibet.

Staatssecretaris Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken, die minister Maxime Verhagen verving, heeft dat vandaag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

Volgens Timmermans zou het verbreken van de dialoog met Peking niet in het belang zijn van de mensenrechten in Tibet. Hij reageerde op een pleidooi van GroenLinks-leider Femke Halsema om voorlopig geen delegaties van bewindslieden of leden van het koninklijk huis meer naar China te sturen.

Timmermans kreeg lof van de Kamer omdat hij maandag de Chinese ambassadeur in Nederland op het matje heeft geroepen naar aanleiding van het geweld in Tibet. Volgens de staatssecretaris zei de ambassadeur dat het internationale beeld over de gebeurtenissen daar sterk vertekend is.

Timmermans heeft de ambassadeur voorgehouden dat China een onafhankelijk onderzoek zou kunnen toelaten in Tibet om dat beeld bij te stellen. Ook zou het de grenzen kunnen openstellen voor buitenlandse media. De ambassadeur ,,nam daar nota van'', aldus Timmermans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.