Home

Achtergrond 5 reacties

Kabinet studeert op tegemoetkoming arme ondernemers

Het kabinet bekijkt of ondernemers die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen in aanmerking kunnen komen voor kwijtschelding van lokale belastingen.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft dat vandaag gezegd in de Tweede Kamer. Die maakt zich ongerust over het grote aantal 'werkende armen'. Volgens de Armoedemonitor 2007 gaat het om 175.000 mensen. Het betreft in meerderheid ondernemers.

Aboutaleb wil graag iets doen voor deze groep, maar wees erop dat een kwijtscheldingsregeling van lokale belastingen fraudegevoelig is. "Voor ondernemers is het eenvoudig om boekhoudkundig hun inkomen naar het minimum terug te brengen.''

Ook onderstreepte de staatssecretaris dat ondernemen risico's nemen betekent. "Als het dan mislukt, moet je dat risico niet afwentelen op de collectiviteit.''

Aboutaleb zei verder dat ondernemers nauwelijks gebruikmaken van de mogelijkeden die de bijstand voor zelfstandigen biedt. In overleg met werkgeversorganisatie MKB-Nederland gaat hij proberen daar iets aan te doen.

De staatssecretaris herinnerde er ook aan dat gemeenten volgend jaar meer mogelijkheden krijgen om extraatjes te geven aan langdurig armen. Ze kunnen dan een toeslag die nu alleen geldt voor langdurig bijstandsontvangers, ook beschikbaar stellen aan mensen met een kleine baan die al jaren op het sociale minimum leven.

De PvdA-bewindsman kwam tijdens het overleg hard in aanvaring met SP-Kamerlid Sadet Karabulut. Die beschuldigde het kabinet van gebrek aan ambitie bij de bestrijding van armoede, terwijl wel de ministerssalarissen omhooggaan. Aboutaleb noemde dit verwijt "geen zindelijke manier om de discussie te voeren''. "Bij het sociaal minimum in Nederland hoeft niemand honger te lijden.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anoniem

  Door de regelgeving en belastingheffing is er in Nederland verborgen armoede bij een groep ondernemers. In veel Europese landen is er bij kleine ondernemers verborgen rijkdom.Onder bepaalde omzetten, is geen of een zeer beperkte administratie vereist, veel bedrijven willen daar op papier onder blijven, terwijl de inkomens veel hoger zijn dan de norminkomens voor die bedrijven

 • no-profile-image

  gert

  dit is rechtsongelijkheid,een ondernemer moet ook recht hebben op kwijtschelding van gemeentelijke belasting bij een minimaal inkomen.

 • no-profile-image

  gert

  het is geen zindelijke discussie als de minister zegt dat het voorstel fraudegevoelig is,alles in nederland is fraudegevoelig en daar is de belastingdienst voor

 • no-profile-image

  gert

  werknemers en uitkeringsgerechtenden kunnen wel kwijtschelding krijgen van lokale belastingen en ondernemers met een minimaal inkomen niet,dit is rechtsongelijkheid.Waarom mogen werknemers en uitkeringsgerechtenden de risico,s dan wel op de collectiviteit afwentelen ?

 • no-profile-image

  jan

  het zijn in de ogen van abou taleb 3e rangs burgers

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.