Home

Achtergrond

Kabinet neemt besluit toekomst Afsluitdijk

Het kabinet neemt nog deze regeerperiode een beslissing over vernieuwing van de Afsluitdijk.

Dat stelde staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat vandaag in Lelystad. De Afsluitdijk moet worden opgehoogd omdat de zeespiegel volgens het KNMI de komende eeuw 35 à 85 centimeter gaat stijgen. De afgelopen maanden is onder leiding van de Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels met bestuurders, architecten en de bouwsector gediscussieerd over de toekomst van de dijk.

De ambitie van Nijpels is om in 2011 te beginnen met de aanpak van de 75 jaar oude, 30 kilometer lange dijk tussen het Noord-Hollandse Den Oever en Friese Zurich. Over die ambitie bestaat nogal wat twijfel. De betrokkenen denken heel verschillend over de toekomst van de waterkering. Desondanks vindt Huizinga dat het kabinet nog deze regeerperiode een besluit moet nemen over zeker een deel van de toekomst van de dijk.

De plannen die de laatste maanden zijn bedacht variëren van een universiteitscampus in het IJsselmeer tot een energiecentrale in de dijk en van toeristische attractie tot ecologisch gebied. Tijdens een symposium over de dijk in Lelystad vandaag bleek onder bestuurders, ondernemers en andere betrokkenen wel consensus over één punt: veiligheid. Om het achterland de komende honderd jaar te beschermen tegen de zee is 500 tot 800 miljoen euro rijksgeld beschikbaar. Alle andere plannen moeten door gemeenten, provincies en bijvoorbeeld banken of bouwbedrijven worden betaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.