Home

Achtergrond

Kaasmakers De Vos winnen Jan den Besten-trofee

Voormalig kaashandelaar Jan den Besten (midden), Marjoleine de Vos en Guido ten Hemel ruiken aan een stukje kaas.

Den Besten zat vandaag voor het eerst in de jury van de lekkerste Goudse boerenkaas van Nederland, omdat het de laatste keer is dat het evenement in deze vorm wordt georganiseerd.
De Jan den Besten-trofee is twintig jaar geleden voor het eerst uitgereikt aan de beste boerenkaasmaker van Nederland. De boerenkaasmakers Sjanita en Adrie de Vos uit het Groningse Blijham wonnen de troffee gisteren. Zij kregen deze prijs voor de derde keer. In 2003 en 2006 waren zij ook al de beste boerenkaasmakers van Nederland. Van de tachtig inzendingen waren er vijf genomineerd. Foto Engel Lameijer

De vleesveefokkers Gerrit (rechts) en Andries-Jan Reurink scheren een Belgisch Witblauwe voor de Vleesveemanifestatie in Hulshorst (bij Nunspeet). De Oldebroekers sturen zaterdag acht runderen naar deze keuring. Het is de eerste keer dat de keuring plaatsheeft. "We wilden een keuring die niet allen voor Stamboek-fokkers toegankelijk was, maar ook voor Belgisch Witblauwen en verbeterde Roodbonten. Daarmee krijgen we meer inschrijvingen", zegt Jan Kroneman, voorzitter van de stichting Vleesveemanifestatie Hulshorst. Foto Ruud Ploeg

Van Triest Veevoerders lost erwtenvezels bij een melkveehouder. Van Triest verkoopt de erwtenvezel voor het Duitse Emsland Stärke, zegt vertegenwoordiger Jan Immink. "Dat bedrijf produceert ook aardappelzetmeel. Die campagne is afgerond. De fabriek is omgebouwd voor de winning van eiwit uit erwten, totdat de aardappelcampagne weer begint. De erwtenvezels worden verkocht als voer voor melkvee. Het bevat weinig eiwit en veel energie. Het kan aardappelpersvezels vervangen en is ook goedkoper", vertelt Immink. Foto Harry Tielman

Met de traditionele paprikateelt wordt niet de noodzakelijke hogere productie bereikt. Om de noodzakelijke hogere productie bij paprika's te bereiken is het nodig af te stappen van het huidige teeltsysteem en te kiezen voor een roulerend teeltgotensysteem (RTS). Dat zei Stefan Persoon van Inno-Agro vandaag op de landelijke paprikadag van LTO Groeiservice in Nieuwegein. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.