Home

Achtergrond

Jongeren conservatief over uitvaarten

Jongeren denken conservatiever over uitvaarten dan ouderen.

Ze hebben twijfels over cremeren, willen dat de bezoekers van hun uitvaart in het zwart gekleed gaan en hechten aan religieuze traditie. Ook stellen jongeren hun lichaam minder vaak ter beschikking van de wetenschap dan ouderen.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek naar uitvaartwensen, dat het bureau MeMo2 in opdracht van Yarden Uitvaartorganisatie heeft uitgevoerd onder meer dan negenhonderd Nederlanders. Volgens het onderzoek hebben Nederlanders een lichte voorkeur voor cremeren (38 procent) boven begraven (34 procent), maar laten ze de keuze hiervoor soms ook over aan hun nabestaanden (9 procent).

"In de praktijk is cremeren populairder dan begraven'', zegt Peter van Wageningen, directievoorzitter van Yarden. "Meer dan de helft (55 procent) van alle uitvaarten zijn crematies en dit aantal neemt jaarlijks toe.''

Het favoriete vervoermiddel naar de begraafplaats of het crematorium is de rouwwagen, 5 procent noemt een koets met paarden als eerste keus. Twee derde van de respondenten stelt prijs op bloemen, waarbij rozen veruit favoriet zijn. De kleur daarvan maakt niet uit. Zwarte kleding is steeds minder gangbaar, 85 procent van de ondervraagden maakt het niet zo veel uit wat de bezoekers van hun uitvaart dragen.

Het traditionele kopje koffie met cake wordt nog steeds geserveerd na afloop van een uitvaartdienst (35 procent), maar een borrel met hapjes komt tegenwoordig bijna net zo vaak voor (31 procent). Hoe zuidelijker, des te bourgondischer de consumpties.
Verder wijst het onderzoek uit dat mannen vaker een testament hebben dan vrouwen, dat ze minder nadenken over de dood, vaker kiezen voor een kapitaalverzekering en vaker op de hoogte zijn wat een uitvaart kost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.