Home

Achtergrond 3 reacties

'Jaarlijks 1 procent meer quotum vanaf 2010'

Na de 2 procent verruiming van het melkquotum volgende maand komt er geen verhoging in 2009.

Tussen 2010 en 2014 wordt het quotum jaarlijks met 1 procent verruimd. Dit blijkt uit een uitgelekt voorstel van de Europese Commissie dat persbureau AgraNet heeft weten te bemachtigen. Het voorstel houdt verband met de Europese health check en past volgens de Commissie in de strategie van een zachte landing.

In combinatie met de verwachte verruiming met 2 procent in april zou het Europese quotumplafond toenemen van 143.057 miljoen ton nu, tot 152.356 miljoen ton in 2015.

De verhogingen van het quotum zijn cumulatief. Dit betekent dat de totale toename in de periode 2010-2014 uitkomt op 4,06 procent. Opvallend is dat er in het quotumjaar 2014/15 niet wordt gesproken van een verhoging met 1 procent. In 2015 verdwijnt waarschijnlijk de quotering.

Met dit laatste voorstel lijkt het erop dat er gedurende één jaar geen quotumverhoging komt. Eerder circuleerde het gerucht in Brussel dat de Commissie na de verruiming van het quotum in april voor een periode van twee jaar een pas op de plaats zou maken, als een gebaar naar Duitsland en Frankrijk, die moeite hebben met de verruiming.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Waardeloos voorstel wat geen rekening houd met het uiteindelijke doel: Afschaffing van het quotumsysteem.
  wat mij betreft had een steeds grotere uitbreiding naar 2015 dit duidelijk aan kunnen geven. Ook verlaging van de superheffing past in dit beleid.
  Een duidelijke stellingname na 2015 zou de speculatie over het beleid wegnemen.
  We willen eindelijk wel eens weten waar we aan toe zijn! Dit gekonkel hangt mij de keel uit.

 • no-profile-image

  Dijkstra

  Ik dacht dat ze een zachte landing voor het quotum wilden, op deze manier komt die er niet. Waardeloos voorstel.

 • no-profile-image

  Scepticus

  Voorstel?, een fantasie van de Europese Commissie zal men bedoelen!Of het ook zal 'landen' bij de dames en heren politici die er over gaan laat zich ernstig betwijfelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.