Home

Achtergrond 307 x bekeken

Integriteitstoets voor raadsleden Maastricht

Gemeenteraadsleden in Maastricht moeten voortaan een integriteitstoets doorstaan.

Dat blijkt uit een vandaag aan de raad verstuurd voorstel van burgemeester en wethouders.

De integriteitstoets biedt zowel voor de betrokkene als de burgemeester een min of meer objectief handvat om eventuele ontstane ruis rondom een raadslid in beeld te brengen, blijkt uit dit voor Nederland unieke voorstel. "De ruis kan daarmee het geruchten- of borreltafelcircuit ontstijgen,'' aldus het college.

Onlangs zegde de voormalige fractieleider van het CDA in de raad, Gerard van Rens, zijn raadslidmaatschap onder druk op. Dit nadat burgemeester Gerd Leers (CDA) bekend maakte dat Van Rens grote schulden had en daardoor chantabel zou kunnen zijn. Binnenkort stemt de raad over een voorstel om een ander CDA-raadslid, Jan Hoen, het vicevoorzitterschap van de raad te ontnemen. Dit vanwege vermeende belangenverstrengeling met de horeca in Maastricht. Hoen ontkent en wil zijn functie blijven houden.

"Je kunt raadsleden niet uit de raad ontslaan als ze geen wit blazoen hebben. Dat kan alleen de kiezer'', legt een woordvoerder van de gemeente uit. Je kunt hen wel wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Stel iemand komt in de problemen. Hij kan dan weigeren op te stappen, maar dan heeft die wel wat uit te leggen. Omgekeerd, komt iemand in opspraak, dan kan aan de hand van de toets de zaak beter beoordeeld worden''. "

De affaire rond Van Rens was niet de aanleiding tot dit voorstel, dat op initiatief van de raad in een nota gegoten is. "Wel vormt deze affaire een goede illustratie van hoe zo'n toets zou kunnen werken'', zei de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.