Home

Achtergrond 9 reacties

'Importverbod gechloreerd kip opheffen'

Het tien jaar oude importverbod voor Amerikaans pluimveevlees dat met een chlooroplossing wordt gedesinfecteerd aan het eind van de slachtlijn, moet worden opgeheven.

Dat schrijft EU-commissaris Günter Verheugen van industriezaken aan Commissievoorzitter Manuel Barroso. De brief lekte vandaag uit. Verheugen vindt dat de importstop moet wordt opgeheven zelfs als uit onderzoek zou blijken dat behandeld vlees schade op zou leveren aan het milieu.

Verheugen pleit voor de opheffing van het importverbod met het oog op de economische relaties tussen de VS en de EU. "President Bush beschouwt het niet oplossen van dit geschil tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten mogelijk als een obstructie van de transatlantische agenda. De Verenigde Staten zien de oplossing van dit probleem als een test voor de Amerika-gezindheid van de Europese commissie", aldus Verheugen in zijn brief aan Barroso.

Het desinfecteren van pluimveevlees aan het eind van de slachtlijn is in Amerika staande praktijk. Europa ziet er niets in. De vrees in Europa is dat zo’n desinfectie aan het eind van het slachtproces leidt tot laksheid op het gebied van de hygiene in de voorliggende processtappen en ook bij vleeskuikenhouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  elisa

  Wie weet eten we deze kip al.Als het b.v. een Europeesch land binnenkomt b.v. Roemenië en omstreken, en het wordt daar opgeslagen voor één jaar, dan ligt het in onze winkels als kippenvlees uit de Balkan, want het komt uit Europa. Deze handelswijze (legale constructie)gebeurt met alles wat met eten te maken heeft. Dus ook met vlees, groenten enz. ook al komt het uit China, Rusland enz.

 • no-profile-image

  Rianne Memelink

  Milieu is een hot item. Europese boeren krijgen te horen dat ze oh zo milieuvervuilend zijn en dat ze daar toch echt wat aan moeten doen. De belachelijkste maatregelen worden bedacht om aan alle nieuwe normen en eisen te voldoen en dan zegt zo'n minister dat kippelvlees uit de VS geimporteerd moet worden ook al is dat milieu vervuilend. Nee dan zijn we goed bezig. Zulke mensen hebben echt geen verstand!!!!

 • no-profile-image

  henk

  Jullie zouden daar blij mee moeten zijn , want het word aleen maar goedkoper van met deze lage dollar . En wat is er mis mee als het gechlooreerd word aan het eind van de slachtlijn ? Allen maar beter . Het meeste voer voor de pluimveesector komt al uit de VS dus we kunnen ze beter hier in de VS opfokken , dan hoeven we geen dure energie te gebruiken voor transport van al dat voer dus beter voor het milieu. Alle mogelijkheden zijn hier om een lekker stukje kip te maken en jullie zijn in Nederland weer goed in huizen bouwen en natuur maken en wilde ganzen fokken . VS KIP , het lekkerste stukje vlees kip !!

 • no-profile-image

  Gino

  Te belachelijk voor woorden!
  De voedselveiligheid en alle moeite die Europese vleeskuikenhouders doen om een veilig stukje vlees op het bord van de consument te krijgen wordt hier te grabbel gegooid vanwege onderhandelingen tussen Amerika en Europa.
  Die Günter Verheugen weet totaal niet wat er in een pluimveesector in Europa omgaat en dat kan dan pleiten voor opheffing van een importverbod???
  Het wordt tijd dat we de grenzen nog wat verder optrekken als het om het importeren van voedsel gaat waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd.

 • no-profile-image

  Rosemarie

  De agrarische sector moet voortdurend alert zijn en veel enrgie stoppen in dierenwelzijn, voedselveiligheid en nog een aantal zaken. En dan moeten wij als Europa accepteren dat gechloreerde kip Europa binnenkomt ? Komt die kip dan vervolgens als "vers" in de schappen of hangt er een groot label aan "dit vlees kan schadelijk zijn voor uw gezondheid"
  Onze consumenten willen dit ook niet, maar krijgen ze wel een keus ?
  Vriendjes zijn met de VS daar moet onze gezondheid maar onder lijden. Hoe zit het met het geweten van de europese commissie en trouwens ook van "onze" staatssecretaris van Heemskerk, die wil ook de landbouw opofferen voor de WTO, Welzijn Totaal Ondergeschikt.
  Niet doen zou ik zo zeggen !

 • no-profile-image

  aidan

  Laat Bush met z'n amerikanen zelf hun gecloreerde kip opvreten ,Europese oetlul

 • no-profile-image

  Geert Jansen

  Pluimveevlees desinfecteren met een chlooroplossing aan het einde van de slachtlijn?
  Onbegrijpelijk, in Europa doen we er juist van alles aan in het voortraject! Dat zouden ze in de USA ook moeten doen, dan maken ze pas een goede beurt. En chloor is trouwens compleet achterhaald, zie bijvoorbeeld deze leverancier: www.bio-clean.nl

 • no-profile-image

  willem

  helemaal eens met de vorige inzender

  geen risiko s nemen veiligheid voorop

 • no-profile-image

  Jeroen van haren

  Ongelooflijk dat er met een dergelijk conservatief en toxisch middel gewerkt wordt in de voedingsmiddelen industrie. Bij het chloreren aan het eind van de slachtlijn is het kiemgetal belangrijker dat de gezondheid van de mensen die uiteindelijk dat heerlijke stukje vlees gaan eten.

  Er zijn vandaag de dag desinfectie middelen verkrijgbaar op biologische basis die dezelfde of soms nog betere werking hebben dan chloor.

  Dus laat dat verbod nog maar even in tact. Is ook veel beter voor de pluimvee en pluimvee verwerkende industrie in Nederland.

  Grote tegenstander dus!

  Jeroen van Haren

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.